Noi terapii pentru vertebrele tasate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chifoplastia se face cu anestezie generală şi durează aproximativ 30-60 de minute
Chifoplastia se face cu anestezie generală şi durează aproximativ 30-60 de minute

Persoanele cu osteoporoză sau cu diverse tumori vertebrale au la dispoziţie soluţii mai uşoare de tratament. Chifoplastia şi vertebroplastia sunt operaţii moderne, care reduc durerea de spate şi îmbunătăţesc calitatea vieţii.

În ultimele decenii au apărut tot felul de intervenţii minim invazive, care expun pacienţii unui disconfort cât mai mic. Astfel de proceduri sunt şi chifoplastia şi vertebroplastia. Indicate cel mai frecvent în tasările osteoporotice, dar şi a tumorilor vertebrale lombare şi toracale, aceste intervenţii au o serie de avantaje faţă de operaţia clasică la coloana vertebrală. Printre acestea se numără recuperarea rapidă, scurtarea duratei spitalizării şi reducerea riscului de infecţii.  

Chifoplastia durează cel mult o oră
 
Cea mai frecventă indicaţie pentru chifoplastie este tasarea vertebrală apărută în cadrul osteoporozei, dar şi în probleme post-traumatice (dacă nu sunt compresive pe măduvă şi dacă depăşesc 15% din înălţimea vertebrală). Chifoplastia este o soluţie terapeutică şi în tumori vertebrale benigne sau maligne, dacă nu invadează sau comprimă măduva, în acest caz putându-se asocia cu biopsia din vertebră.  

Chifoplastia se face cu anestezie generală, durează între 30-60 de minute şi se efectuează sub control radiologic. Prin chifoplastie se injectează ciment în corpul vertebral prin cavităţi obţinute prin umflarea unui balonaş.

„Se introduc prin piele (percutan) 2 ace mai groase (trocare) sub control radiologic la nivelul vertebrei tasate. Prin cele 2 trocare se vor introduce 2 balonaşe speciale care se vor umfla gradual generând 2 cavităţi în corpul vertebral şi redresând înălţimea vertebrei. Urmează injectarea controlată a unui ciment special la nivelul celor 2 cavităţi formate, refăcând astfel şi rezistenţa corpului vertebral afectat”, explică medicul Dan Benţia, specialist neorochirurg de la Spitalul Sf. Constantin din Braşov.

Durata spitalizării nu este decât de trei ore. După chifoplastie, pacientul va simţi o reducere a durerilor de spate şi a contracturii musculare, ameliorarea posturii, a mersului şi a respiraţiei.
Este nevoie de control operator la o lună de la operaţie, însoţit de examen pardiologic. Un al doilea control postoperator se face la şase luni.

Vertebroplastia întăreşte coloana

O altă procedură recomandată pentru stabilizarea vertebrelor tasate este vertebroplastia. „Aceasta constă în introducerea sub ghidaj radiologic a unui ac de puncţie osoasă prin piele şi muşchi până la nivelul corpului vertebral afectat. La acest nivel se injectează o substanţă specială (cianoacrilat) ce are consistenţa pastei de dinţi pentru câteva minute.

Citeşte materialul pe clicksanatate.ro

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite