Mituri despre aparatul de aer condiţionat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mituri despre aparatul de aer condiţionat. FOTO: Shutterstock
Mituri despre aparatul de aer condiţionat. FOTO: Shutterstock

Mituri despre aparatul de aer condiţionat. Cât e mit şi cât e adevăr în afirmaţia că aerul rece favorizează apariţia răcelilor, a durerilor de cap sau chiar a paraliziilor? La aceste întrebări găsiţi răspunsuri în cele ce urmează.

Temperaturile crescute specifice verii determină mulţi români să ia cu asalt magazinele de electrocasnice în căutarea unui aparat de aer condiţionat care să le răcorească locuinţele.

Însă în jurul acestui aparat atât de necesar în vremuri caniculare au luat naştere numeroase mituri privind influenţa sa asupra stării de sănătate.

Mituri despre aparatul de aer condiţionat. Răceală în mijlocul verii

Cel mai cunoscut mit legat de aerul condiţionat este cel conform căruia aerul rece ar duce la apariţia răcelilor şi a migrenelor.


Acest lucru este adevărat doar pe jumătate, potrivit specialiştilor. De vină pentru apariţia virozelor  respiratorii sunt microorganismele care îşi fac culcuş în filtrele aparatului de aer condiţionat şi la care ne expunem zi de zi acasă, la birou, în maşină sau în supermarketuri.

Din acest motiv, este indicată curăţarea periodică a acestora. În caz contrar, există un risc crescut de infecţii ale aparatului respirator (amigdalită, faringită, rinită), otită şi pneumonie cauzată de bacteria Legionella.

Aşadar, nu mai daţi vina pe „curentul“ cauzat de aerul condiţionat atunci când răciţi, ci chemaţi un specialist pentru a curăţa corespunzător filtrele acestuia.

Mituri despre aparatul de aer condiţonat. Risc de paralizie

Nu de puţine ori ni se întâmplă ca o persoană de la birou să refuze vehement pornirea aparatului de aer condiţionat pe motiv că  ar paraliza, la propriu, de frig. Acest lucru se întâmplă rar, dar nu este de ignorat.

Expunerea pe termen lung la aerul condiţionat ar putea fi una dintre cauzele paraliziei faciale Bell, precum şi a deformărilor coloanei vertebrale, avertizează medicii. Tocmai din acest motiv aparatul de aer condiţionat trebuie plasat într-un unghi care să nu permită baleajul în direcţia noastră. În caz contrar, ne putem pricopsi cu dureri la nivelul cefei, înţepenirea gâtului dar şi sindromul Raynaud  (senzaţia de mâini şi picioare reci).

De asemenea, persoanele care au biroul în direcţia aerului condiţionat sunt expuse unui risc crescut de a avea dureri de spate şi alte probleme ale coloanei, cum sunt lombosciatica şi lumbago.

Tot  expunerea necorespunzătoare la aparatele de aer condiţionat este de vină şi pentru durerile de cap, numite de medici fibromialgie – afecţiune caracterizată prin durere difuză şi sensibilitate musculară.

Mituri despre aparatul de aer condiţionat. Aerul usucă ochii şi nasul

Aerul furnizat de aparatele de aer condiţionat este destul de uscat, ceea ce poate duce la uscăciunea mucoasei nazale. Mâncărimile, strănutul frecvent şi crustele sunt manifestări frecvente ale uscăciunii nazale, însă acestea pot fi remediate cu ajutorul unui spray nazal pe bază de ulei sau ser fiziologic.

De asemenea, aerul uscat poate favoriza apariţia iritaţiilor oculare, caracterizate prin senzaţia de ochi uscaţi, roşii şi umflaţi. Picăturile oftalmice pot ameliora aceste simptome.

Pentru a evita astfel de probleme, specialiştii recomandă setarea temperaturii din interior cu cel mult opt grade Celsius în minus faţă de temperatura de afară (dar nu mai puţin de 24 de grade Celsius), precum şi instalarea unui umidificator, care reglează umiditatea din locuinţă.

Pentru şoferi, este indicat să fie reglat fluxul de aer în zona inferioară  corpului şi să fie redusă intensitatea aerului condiţionat cu 15 minute înainte de a ieşi din maşină, pentru ca organismul să nu sufere un şoc atunci când dă piept cu temperaturile caniculare.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite