E bine sau nu să mâncăm carne roşie?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carnea roşie are un aport mare de vitamine din grupul B, dar, consumată în cantităţi mari, creşte riscul unor boli grave, arată studiile FOTO Shutterstock
Carnea roşie are un aport mare de vitamine din grupul B, dar, consumată în cantităţi mari, creşte riscul unor boli grave, arată studiile FOTO Shutterstock

„Vrei să trăieşti mai mult? Limitează consumul de carne roşie!“ Cam aşa sună titlurile majorităţii articolelor din presă şi recomandările medicilor în ultimii ani. Iar reacţia din partea consumatorilor este, de multe ori, aceeaşi: „Bunicii şi străbunicii noştri au mâncat porc şi viţel şi n-au păţit nimic“ sau „Cea mai bună legumă tot porcul rămâne“. Iată pe ce se bazează specialiştii în recomandările lor.

Principalul pericol semnalat de oamenii de ştiinţă în legătură cu un consum repetat de carne roşie este riscul crescut de boli cardiovasculare şi de deces prematur.

Există o varietate de studii care confirmă această teorie. Unul dintre acestea a fost realizat în 2009 de specialiştii din cadrul Institutului Naţional al Cancerului din Statele Unite ale Americii şi a fost publicat în „Arhivele americane de medicină internă“. Studiul s-a derulat pe o perioadă de zece ani pe 500.000 de voluntari, bărbaţi şi femei, cu vârste cuprinse între 50 şi 71 de ani.

Rezultatul cercetării a arătat că în categoria persoanelor care consumau cantitatea cea mai mare de carne roşie pe zi s-au înregistrat cele mai multe decese pe durata studiului. Cea mai mare cantitate de carne roşie consumată pe zi a fost de 160 de grame, iar cea mai mică de 25 de grame. Oamenii de ştiinţă au concluzionat că 11% din decesele în rândul bărbaţilor şi 16% din cele înregistrate în rândul femeilor ar fi putut fi prevenite dacă persoanele respective ar fi redus consumul de carne roşie la numai 25 de grame pe zi.

Risc crescut de infarct

O altă cercetare recentă, realizată de data aceasta pe un eşantion de peste 84.000 de femei cu vârste între 30 şi 55 de ani, pe o durată de 26 de ani (s-a încheiat în 2006, dar a fost făcut public în 2010), a demonstrat un risc crescut de infarct la marile consumatoare de carne roşie. Astfel, în cadrul proiectului care s-a numit „Studiul Sănătăţii Asistentelor Medicale“, în intervalul cercetării au avut loc 2.210 infarcte nefatale şi 952 de decese cauzate de un infarct.

Concluzia studiului: femeile care consumau peste 150 de grame de carne roşie pe zi au avut un risc cu 30% mai mare de a suferi de boli cardiovasculare decât cele care mâncau doar aproximativ 50 de grame. „Studiul nostru arată că riscul de boli cardiovasculare creşte proporţional cu cantitatea de carne roşie consumată“, a explicat Adam M. Bernstein de la Şcoala de Sănătate Publică din cadrul Universităţii Harvard, unde a fost realizată cercetarea.

Este asociată cu cancerul

Deşi sunt combătute de unii experţi, există şi studii care arată că un consum regulat de carne roşie în cantităţi mari este unul dintre principalii factori responsabili pentru instalarea cancerului de colon. Potrivit specialiştilor de la Universitatea Harvard, cele mai bune dovezi în acest sens sunt două cercetări de amploare efectuate în 2005: una în Europa şi alta în SUA. Studiul european a inclus 478.000 de femei şi bărbaţi care, la începutul cercetării nu sufereau de nicio formă de cancer. Rezultatul a fost că persoanele care au consumat cantităţile cele mai mari de carne roşie (aproximativ 150 de grame pe zi, în medie) aveau un risc cu o treime mai mare de a dezvolta cancer de colon decât cele care mâncau acest tip de carne în cantităţi mici (în jur de 30 de grame pe zi, în medie).

Studiul american, cu mai puţini participanţi (148.610), s-a axat mai mult pe efectele unui consum mare de carne roşie pe termen lung. Rezultatele au fost aceleaşi: persoanele care o mâncau frecvent şi în cantităţi mari aveau un risc mai mare ca, în timp, să sufere de cancer colorectal.

Iar o metaanaliză a 29 de studii realizate de-a lungul timpului a demonstrat că un consum regulat de cantităţi mari de carne roşie creşte riscul de cancer de colon cu 28%.

Un pigment din carne, cancerigen

Motivul pentru care carnea roşie ar putea creşte riscul de cancer de colon este că aceasta conţine un pigment cu efect nociv asupra ADN-ului celulelor intestinale. Oamenii de ştiinţă de la Universitatea dinToulouse, Franţa, au descoperit că persoanele cu un nivel crescut de fier heminic, care se găseşte în cantităţi mari în carnea roşie şi în organe, au cel mai mare risc de a suferi de cancer de colon, şi anume cu 18% mai mare decât cele care au un nivel normal al acestui element în sânge.

Explicaţia oferită de specialişti este că fierul heminic în exces favorizează formarea compuşilor canceroşi în organism. Studiul francez a apărut în ediţia online a publicaţiei „Cercetarea în prevenţia cancerului“ din luna ianuarie 2011.

Grăsimile saturate, una dintre probleme

Riscul crescut de boli cardiovasculare în rândul consumatorilor de carne roşie este pus pe seama conţinutului de grăsimi saturate. Dintre toate categoriile de grăsimi – mononesaturate, polinesaturate, saturate, acizi graşi trans etc. – unele dintre cele mai nocive sunt considerate grăsimile saturate, deoarece cresc nivelul colesterolului „rău“ (LDL) în sânge şi, prin urmare, favorizează depunerea grăsimii pe pereţii vaselor de sânge, blocând astfel circulaţia sanguină şi favorizând infarcul sau accidentul vascular cerebral.

Câte grăsimi saturate conţine carnea Tip de carne Grăsimi saturate (g/100 g) Grăsimi totale (g/100 g) Porc maximum 11,12 maximum 30,31 Vită maximum 11,70 maximum 29,01 Pui maximum 5,83 maximum 21,82


Modul de preparare, foarte important

Atunci când carnea roşie este prăjită sau friptă pe grătar prea mult timp, în compoziţia acesteia iau naştere compuşi toxici, ba chiar cancerigeni, atrag atenţia specialiştii. Un studiu american realizat la Universitatea din Texas a scos la iveală că friptura bine făcută de porc sau de vită conţine trei tipuri de amine heterociclice, cunoscute pentru pericolul pe care îl reprezintă asupra sănătăţii umane.

Oamenii de ştiinţă americani au arătat că aceste substanţe cresc riscul de cancer de vezică urinară de două ori şi jumătate. Aminele heterociclice determină modificări în structura ADN-ului celular şi astfel iau naştere celulele canceroase.

Pentru a reduce acest risc, specialiştii recomandă prepararea cărnii la temperaturi reduse o perioadă mai îndelungată, fără a o lăsa să intre în contact direct cu flacăra şi fără a o arde. Cele mai indicate moduri de preparare a cărnii roşii sunt înăbuşirea şi gătitul la cuptor.

Carne roşie versus carne albă

  • În timp ce carnea roşie este încadrată în categoria alimentelor riscante pentru sănătate şi specialiştii recomandă limitarea consumului, în cazul cărnii albe, lucrurile stau exact invers. Studiile arată că în carnea albă se regăsesc cantităţi foarte mici de grăsimi saturate, jumătate din cantitatea regăsită în carnea roşie. În schimb, în carnea albă – de pui, de peşte – se găsesc grăsimi „bune“, cu efect protector asupra vaselor de sânge şi asupra inimii. De exemplu, carnea albă din peşte, spre deosebire de carnea roşie, conţine acizi graşi Omega 3, pe care corpul nu îi poate produce singur. Aceştia au un rol esenţial în protecţia cardiovasculară şi în menţinerea sănătăţii sistemului nervos central, arată cele mai multe studii.  
  • În majoritatea cercetărilor pentru observarea efectelor cărnii roşii asupra sănătăţii, oamenii de ştiinţă au comparat-o cu carnea albă. Astfel, în cadrul studiului care a dovedit că un consum regulat de carne roşie creşte riscul de deces prematur la persoanele cu vârste între 50 şi 71 de ani, s-a observat şi că un consum zilnic de carne albă este asociat cu un risc mai mic de deces pe o perioadă de zece ani.  
  • Proteinele din carnea albă de pui sunt mai sănătoase decât cele din carnea roşie de vită, de exemplu. Explicaţia este că proteinele din carnea roşie, deşi sunt mai multe decât cele din carnea albă, sunt mai greu de asimilat de către organismul nostru. Astfel, corpul reuşeşte să absoarbă 80% din proteinele aduse din carnea de pui şi doar 74% din cele provenite din carnea de vită.  
  • Totuşi, există şi un dezavantaj, şi anume că 100 de grame de carne albă conţin cu 2% mai puţine vitamine din complexul B decât aceeaşi cantitate de carne roşie.

Citeşte şi:

Stresul, răspunsul la întrebarea: „De ce m-am îmbolnăvit?“

De la o zi la alta, oamenii de ştiinţă confirmă o nouă legătură între afecţiuni mai mult sau mai puţin grave şi „boala secolului“: stresul.

Cele mai periculoase ingrediente din produsele cosmetice

Ca urmare a studiilor care demonstrează cât de nocive sunt unele ingrediente din cosmetice, mai multe companii le-au eliminat din compoziţia produselor lor. Mai sunt, însă, companii care le folosesc în continuare, cum sunt L’Oréal şi Revlon, iar organizaţia americană Environmental Working Group a lansat o campanie de somare a producătorilor să le înlocuiască.

De ce este necesar vaccinul antirabic imediat după o muşcătură de câine

Aproximativ 60.000 de oameni mor anual de rabie în întreaga lume, mai ales în Asia şi în Africa. Deşi numărul cazurilor din ultimii ani este mic, şi în România pericolul există, avertizează specialiştii cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Antirabie, care va fi marcată mâine.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite