Fluorul este esenţial pentru sănătatea dinţilor. Ce păţim dacă înghiţim zi de zi pastile cu fluor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cariile dentare pot duce la pierderea dinţilor
Cariile dentare pot duce la pierderea dinţilor

Este binecunoscut rolul benefic al fluorului asupra sănătăţii dinţilor: el întăreşte smalţul dentar şi, implicit scade riscul apariţiei cariilor. Cu toate acestea, dacă este administrat sistematic din perioada copilăriri poate duce la consecinţe nedorite.

Până nu de mult, medicii pediatri recomandau părinţilor care-şi doreau dinţi puternici şi sănătoşi pentru copiii lor să le administreze zi de zi câte o pastilă cu fluor. Între timp, s-a ajuns la concluzia că o astfel de recomandare trebuie abandonată pentru că are consecinţe cel puţin nedorite pentru sănătate.

Medicul stomatolog Denisa Zaharia vorbeşte despre importanţa fluorului în prevenirea cariilor dentare, dar şi despre riscurile expunerii crescute la acest mineral.

Fluorul este un element chimic natural care se găseşte în apă şi alimente, dar şi în formă sintetică în pasta de dinţi, apa de gură, aţa dentară şi alte produse utilizate în stomatology - geluri, lacuri, cimenturi sau obturaţii, explică dr. Denisa Zaharia.

Acţionează local între smalţ şi placa bacteriană

Rolul benefic al acestui mineral asupra sănătăţii dinţilor este binecunoscut: întăreşte smalţul dinţilor şi scade riscul de carii. Fluorul acţionează local la interfaţa smalţ – placă bacteriană, prin mai multe mecanisme. Inhibă producerea de acizi de către bacterii şi implicit scade  riscul de carii dentare, creează un mediu propice pentru un smalţ de calitate superioară şi modifică structura smalţului în dezvoltare la copiii sub 7 ani, mai rezistent la atacul acid. În cazul leziunilor preexistente în  smalţ,  mineralele precum calciul şi ionii de fosfat - precum şi fluorul din pasta de dinţi şi apă de gură, au rol în procesul de remineralizare al smalţului. Mineralele pierdute ca urmare a atacului acid se depozitează din nou în dinţi.

 „Studiile atrag însă atenţia şi asupra efectelor negative ale expunerii crescute la flor. Spre exemplu, fluorul crescut administrat pe cale sistemică în perioada copilăriei a dus la apariţia fluorozei dentare, pete albicioase la nivelul dinţlor, care odată apărute nu mai dispar. Ele nu afectează rezistenţa smalţului, însă uneori pot fi foarte vizibile şi inestetice“, atrage atenţia medicul stomatolog.

„Dacă în trecut se credea că fluorul trebuie administrat pe cale generală la copii, pe toată perioada de formare a mugurilor dentari, în prezent s-a adoptat ideea că florul este important în aplicaţii locale, ca masură de prevenţie la copii şi adolescenţi“, adaugă specialistul.

După vârsta de 2 ani se recomandă utilizarea pastelor de dinţi cu fluor, fără să fie înghiţite, se aplică pe periuţa sub forma unui bob de mazăre.

După vârsta de 6-7 ani se utilizează  pasta de dinţi adaptată vârstei, cu o concentraţie mai mare de fluor şi apele de gură cu fluor. Ca măsură de prevenţie, în funcţie de riscul de carie, se recomandă aplicarea locală a unor lacuri sau geluri concentrate cu fluor, în cabinetul stomatologic, de 2 ori/an, atât la copii cât şi la adulţi.

Nu doar pete pe dinţi

Cariile dentare reprezintă una dintre problemele cel mai des întâlnite la copii, dar pentru că vizita periodică la stomatolog este deseori evitată atât din cauze financiare, cât şi din alte motive personale, s-a considerat că suplimentarea cu fluor este o masură eficientă şi economică  totodată. „Metodele folosite s-au diversificat de-a lungul timpului. Suplimentarea apei de băut cu fluor ( 0,7 ppm/l apa), adoptată în multe comunităţi din 36 de state din US,  Conform American Dental Association a avut ca efect scăderea cu 35% a procentului de copii cu carii şi dinţi lipsă, a crescut cu 15% procentul copiilor mici fără carii şi a crescut proporţia celor fără carii în dentiţia permanentă cu 14%.“

Riscurile florului în exces nu se reduc doar la apariţia unor pete pe dinţi. „La nivel general, fluorul în exces duce la apariţia fluorozei scheletale, cu afectarea oaselor şi articulaţiilor. Oasele devin casante, îşi pierd elasticitatea şi creste riscul de fracturi. De asemenea, studiile au aratat afecţiuni ale glandei paratiroide şi probleme neurologice. Un raport publicat în 2017  sugerează că admninistrarea fluorului la femei în timpul sarcinii şi apoi copiilor între 6-12 ani a avut efecte negative asupra abilităţilor cognitive, fiind asociat cu rezultate reduse la testele IQ“, conchide medicul.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite