Epidemia de gripă face ravagii în Franţa. Care este tulpina de virus care a trimis la medic aproape 800.000 de persoane. „În 19 ani de carieră nu am văzut aşa ceva“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În patru săptămâni de la debutul epidemiei de gripă, 784.000 de francezi de la oraş au consultat un medic generalist, arată un buletin naţional pubicat în reţeaua Sentinelles şi citat în Le Monde. Medicii nu s-au mai confruntat de 20 de ani cu o asemenea situaţie.

Vârsta medie a bolnavilor este de 36 de ani, iar în peste 50% din cazuri sunt bărbaţi, potrivit aceleiaşi surse. Din cele 1.504 de teste realizate de medicii din Reţeaua Sentinelles, 647 de cazuri au fost depistate pozitiv pentru cel puţin un virus gripal.

În majoritatea cazurilor a fost depistată tulpina A/H3N2 — în 605 din 647 de cazuri, respectiv 93%. Săptămâna trecută, din cele 191 de cazuri testate, 101 au fost depistate pozitiv pentru cel puţin un virus gripal.

Virusul gripal A/H3N2 rămâne principalul depistat (40,2%), urmat de virusul de tip A (2,5%), virusul de tip A/H1N1 — 0,2% şi virusul de tip B, linia Victoria (0,1%).

Virusul A/H3N2 este o mutaţie genetică de la /AH3N1. Virusul A/H3N2 a apărut în sezonul 2014-2015 mai întâi în America de Nord, unde a devenit virusul predominant, de unde s-a răspândit în Europa. Noua tulpină de virus A/H3N2 este incusă în vaccinul antigripal de anul acesta care există pe piaţa românească.

Simptomele gripei cu H3N2, asemănătoare cu cele ale gripe sezoniere

  • Febră mare, care debutează brusc (peste 38,5-40 de grade C)
  • Tuse seacă (care poate dura şi o lună)
  • Nas care curge
  • Dureri musculare
  • Greaţă
  • Vomă
  • Diaree

De regulă, vârful de epidemie este aşteptat în luna februarie, astfel că deşi suntem la jumătatea lunii ianuarie reprezentanţii OMS recomandă vaccinarea antigripală ca singura metodă eficientă de protecţie, mai ales dacă ne aşteaptă o arnă lungă.

Ce reprezintă reţeaua Sentinelles

Reţeaua Sentinelles („Réseau Sentinelles“) este formată din 1.260 de medici generalişti cu cabinete proprii, care reprezintă 2% din totalul medicilor generalişti din Franţa metropolitană, formulă care desemnează partea europeană a statului francez. Scopul acestei reţele este supravegherea a 14 indicatori de sănătate, iar medicii membri ai reţelei se numesc „medici santinele“.

Lipsă de paturi în spital

La Creil, o comună din departamentul Oise, spitalul este copleşit de epidemia de gripă care a apărut la începutul lui decembrie. Lipsa de paturi şi de personal complică situaţia.

Miercuri, în spitalul din Creil nu mai existau decât două paturi libere. „În 19 ani de carieră nu am văzut aşa ceva“, a declarat Loic Pen, medic de urgenţă. Pentru a rezolva criza de paturi, directorul medical, Fabrice Laurain, a dispus sistarea asistenţei medicale în unitatea de chirurgie ambulatorie, pentru a debloca 13 paturi suplimentare.

„A fost rechemat personal din concediu, am recurs la personal temporar şi angajaţii fac multe ore suplimentare“, a explicat Fabrice Laurain. Aceste măsuri fac parte din dispozitivul intitulat „spital în tensiune“, pe care unitatea l-a declanşat la 6 ianuarie pentru a face faţă epidemiei de gripă.

„Vineri, 6 ianuarie, un pacient a trebuit să rămână trei ore în ambulanţă înainte ca brancardierii să-l poată aduce în spital. Un infirmier a urcat în vehicul pentru a-l diagnostica“, şi-a exprimat indignarea Loic Pen. Anumite persoane au trebuit să aştepte chiar la o coadă de zece ore.

În prima săptămână a acestui an, rata de incidenţă a cazurilor de sindromuri gripale despistate în urma consultării unui medic generalist a fost de 395 de cazuri la 100.000 de locuitori, semnificativ peste pragul de declarare a epidemiei, de 179 de cazuri la 100.000 de locuitori.

La nivel regional, rata de incidenţă cea mai ridicată a fost în regiunea Auvergne-Rhône-Alpes (597 de cazuri la 100.000 de locuitori), Provence-Alpes-Côte d'Azur (541) şi Ile-de-France (451), dar în aproape toate regiunile rata de incidenţă este superioară pragului de declarare a epidemiei.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite