E mai sănătos să bei un pic decât să nu „guşti“ chiar nimic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fost expert al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii spune că dacă bem zilnic alcool, vom trăi mai mult decât abstinenţii.

Dr. Kari Poikolainen, fost expert în consumul de alcool pentru Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a analizat mai multe studii realizate de-a lungul mai multor zeci de ani cu privire la riscurile la care se expun băutorii şi a ajuns la o concluzie care anulează recomandările specialiştilor de până acum. Mai exact, cercetătorul finlandez spune că limitele impuse în prezent pentru consumul de alcool pot fi depăşite fără teama efectelor negative asupra sănătăţii. „Cantităţile «moderate» pot fi mult mai mari decât cele recomandate acum de medici“, spune Poikolainen, citat de „Daily Mail“.

Specialistul finlandez consideră că alcoolul devine nociv pentru organism numai după ce s-a depăşit limita de 13 unităţi pe zi, adică mai mult de o sticlă de vin sau de trei litri de bere într-o singură zi.

„Cantităţile despre care vorbeşte finlandezul sunt cam prea mari. Într-adevăr, consumul de alcool aduce beneficii, dar numai în cantităţile moderate cunoscute: 660 ml de bere pentru bărbaţi, de exemplu, şi 330 ml pentru femei“, subliniază medicul nutriţionist Corina Zugravu, preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.

Inima e protejată, riscul de obezitate scade

Medicul Corina Zugravu spune că există o varietate de studii care confirmă beneficiile unui pahar cu vin sau ale unei sticle de bere pe zi.

„O parte din calităţile acestor băuturi se datorează alcoolului propriu-zis, care şi-a dovedit eficienţa în prevenţia bolilor cardiovasculare. Există o curbă clasică, pe care nu o contestă nimeni, referitoare la consumul de alcool şi la bolile cardiovasculare, printre altele. Curba aceasta formează litera «J». Adică la un consum foarte mic, ai un oarecare risc de boală. Când mai creşti consumul, dar nu mult, riscul de boală cardiovasculară scade, iar dacă îl creşti şi mai mult, acest risc merge în sus masiv şi brusc“, explică nutriţionista.

Pe lângă avantajele aduse de alcool, există şi acelea ale celorlalte substanţe din compoziţia vinului roşu şi din bere: antioxidanţi, urme de vitamine şi de minerale. Sunt studii care arată că două beri mici în cazul bărbaţilor şi una pentru femei scad incidenţa pietrelor la rinichi, la colecist, scad risculd e obezitate şi de diabet de tip II, de depresie, de demenţă Alzheimer şi de osteoporoză. „Spirtoasele sunt, totuşi, contraindicate, fiindcă au o concentraţie mare de alcool într-un volum mic. Cresc incidenţa cancerului de esofag şi de stomac“, avertizează specialista.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite