De ce ni se umflă picioarele şi cât de gravă este retenţia de apă?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Picioarele umflate pot fi semnul unor afecţiuni medicale severe
Picioarele umflate pot fi semnul unor afecţiuni medicale severe

DEZECHILIBRE Deşi acumularea de lichid în organism nu pune în pericol viaţa, ea poate fi semnul unor dezechilibre severe ca, de exemplu, o afecţiune renală, insuficienţă cardiacă, hepatică sau tiroidiană. Pielea întinsă, strălucitoare, articulaţiile umflate şi rigide, durerile de cap, abdomenul mărit în volum sunt doar câteva dintre simptomele care anunţă retenţia de apă

Circa 60%-70% din organismul uman este format din apă, lichid care are roluri extrem de importante în toate organele şi sistemele corpului, potrivit „Abecedarului de nutriţie“, coordonat de prof. dr. Nicolae Hâncu, medic primar de diabet, nutriţie şi boli metabolice. Dacă bem 2 litri de apă pe zi – sau 3 litri pe timpul verii – apa asigură o funcţionare normală a organelor. Nevoia de a consuma apă în exces, ca şi retenţia de apă pot fi semnele unor boli grave, avertizează, însă, specialiştii.

Mulţi dintre noi am avut sau avem, din când în când, mâinile şi picioarele umflate. Pantofii devin brusc prea mici, pantalonii prea strâmţi şi inelele nu ne mai încap pe degete. De cele mai multe ori, problema se rezolvă de la sine, însă uneori persistă, astfel că este musai să ne adresăm unui medic de specialitate.

Unde se acumulează lichidul în exces

Retenţia de apă are diferite cauze şi caracteristici, pornind de la boli cu afectare generală, explică dr. Cristina Zagoni, medic specialist cardiolog la Clinica Polisano. „Termenul medical folosit pentru reţinerea apei în organism este edem“, punctează medicul specialist. „Este mai corect spus edem, şi nu retenţie de apă, pentru că lichidul acumulat în spaţiul interstiţial nu este apă, ci un lichid cu o compoziţie mai complexă“, completează dr. Marilena Mitrache, medic specialist diabet, nutriţie şi boli metabolice de la Spitalul Municipal Ploieşti. Edemul apare atunci când are loc reţinerea patologică de lichid în ţesuturile organismului, în special în ţesutul conjunctiv.

„În mod normal, lichidul din ţesuturi este drenat de sistemul limfatic care acţionează ca un filtru – preia şi înlătură toxinele, reziduurile şi deşeurile celulare, apa, grăsimile, bacteriile, apoi limfa este deversată în fluxul sangvin. Retenţia de lichid devine problematică atunci când acesta nu este drenat în mod corespunzător de sistemul limfatic, iar apa rămâne la nivelul ţesuturilor, unde apare inflamaţia, edemul“, adaugă dr. Cristina Zagoni. Zonele unde adesea se acumulează apa sunt: picioarele, mâinile, cavitatea abdominal - - ascita - şi plămânii - edem pulmonar.

Bananele şi spanacul, de ajutor

Ana are 40 de ani, este din Bucureşti şi mărturiseşte că destul de des are probleme cu acumularea de lichid în corp. „Se vede cel mai bine la mâini. Dimineaţa, îmi pot pune verigheta pe deget, iar seara, când mă întorc de la lucru, cu greu o mai pot da jos. Uneori, acest lucru e imposibil. Lucrurile par să se întâmple mai des pe măsură ce avansez în vârstă“, spune femeia. Şi-a făcut o autoevaluare şi a conchis că de vină s-ar putea să fie dieta ei bogată în sare.

„Alimentaţia joacă un rol important în reglarea tensiunii arteriale şi a nivelului de apă din organism. Atunci când sodiul se regăseşte în exces în organism, corpul reţine apa, iar primul responsabil pentru acest dezechilibru este regimul alimentar“, explică dr. Cristina Zagoni. Sarea de masă este o sursă importantă de sodiu, dar multe alimente procesate precum mezelurile, mâncărurile la conservă, mâncarea de tip fast-food, dar chiar şi dulciurile şi băuturile răcoritoare conţin sare şi ajung să dăuneze întregului organism, avertizează dr. Zagoni.

Pentru a ajuta la echilibrarea nivelului de sodiu, este indicat să consumăm alimente bogate în potasiu, precum bananele şi spanacul, şi să bem mai multă apă, ne sfătuieşte medicul specialist. „Consumul crescut de sare creşte presiunea intravasculară şi favorizează trecerea lichidului din vase în spaţiul interstiţial. Apar dezechilibre în fiziologia cardiacă şi renală“, avertizează dr. Marilena Mitrache.

Aportul de mai puţin de 5 grame sare pe zi pentru adulţi ajută la scăderea tensiunii arteriale şi a riscului de boli cardiovasculare, reducând, de asemenea, riscul de accident vascular cerebral şi de atac de cord. „Beneficiul principal al scăderii aportului de sare este o reducere corespunzătoare a tensiunii arteriale. Statele Membre OMS au fost de acord să reducă aportul global de sare cu până la 30% până în 2025“, adaugă dr. Cristina Zagoni.

Femeile, mai predispuse

Statul prelungit în picioare este o altă cauză pentru care apar edemele. Din pricina gravitaţiei, circulaţia sangvină venoasă este îngreunată. Stagnarea sângelui duce la acumularea de lichid în ţesuturi şi formarea edemelor la nivelul membrelor inferioare, explică dr. Cristina Zagoni. „Cele mai frecvente cauze de edem sunt compresia vasculară,  dezechilibrul între presiunile din sistemul intravascular, modificările de permeabilitate vasculară şi variaţiile hormonale“, spune, la rândul ei, dr. Marilena Mitrache.

Este normal ca, în jurul perioadei menstruale, femeile să observe modificări în ceea ce priveşte retenţia de apă în organism, ceea ce adaugă un kilogram-două la greutatea normală. După trecerea ciclului, însă, simptomele dispar. Totodată, în sarcină, multor femei li se umflă picioarele, mai ales către finalul perioadei. „În timpul sarcinii, apariţia edemelor este cauzată, în primul rând, de compresia vaselor mari de sânge, dar se pot asocia şi alte cauze patologice, cum este preeclamsia (n.r. – hipertensiune arterială şi prezenţa proteinelor în exces în fluxul sangvin)“, explică dr. Marilena Mitrache.

Ibuprofenul „reţine“ apa

Unele medicamente pot determina şi ele retenţia de apă în organism. „Este vorba despre medicamentele care reglează tensiunea arterială, despre anumite analgezice, precum ibuprofenul, despre anticoncepţionale, antidepresive, dar şi despre anumite medicamente prescrise bolnavilor de cancer“, mai spune dr. Cristina Zagoni.

Retenţia de apă poate să apară şi dacă suntem deshidrataţi. Aceasta pentru că organismul nostru, atunci când se află în deficit, intră în modul de supravieţuire şi începe să reţină apa.

Edemele pot semnala o afecţiune renală

Picioarele umflate pot fi o consecinţă a blocării circulaţiei venoase de către un tromb – un cheag de sânge. „În insuficienţa venoasă cronică apar picioare umflate consecutive tromboflebitelor repetate şi varicelor de lungă durată. Pot să apară ambele picioare umflate sau doar un picior umflat, cianotic“, mai spune dr. Cristina Zagoni. „Cei mai afectaţi de retenţia de apă sunt vârstnicii cu boli degenerative – afecţiuni cardiovasculare, hepatice, renale, tulburări nutriţionale sau care folosesc medicamente care favorizează retenţia de lichid. Apariţia edemelor la copii şi tineri se asociază în cele mai multe cazuri cu boli grave“, atrage atenţia dr. Marilena Mitrache.

Legătura dintre rinichi şi edem

Rinichii sunt responsabili, printre altele, şi de menţinerea unui echilibru al volumului de lichid din corp. „Când activitatea rinichilor este perturbată de existenţa unei infecţii sau a unei boli, se poate manifesta retenţia de apă“, afirmă dr. Cristina Zagoni. Deşi multe dintre cauzele retenţiei de apă nu ne periclitează viaţa, aceasta poate fi un simptom al unor dezechilibre severe, de exemplu, al unei afecţiuni renale sau al unei insuficienţe cardiace, hepatice sau tiroidiene“, explică ea.

„Este important de diferenţiat excesul de greutate prin ţesut adipos, acesta fiind un ţesut sărac în apă, de prezenţa reală a edemelor de diferite cauze“, conchide dr. Marilena Mitrache.

Diureticele, doar la recomandarea medicului

Reducerea consumului de sare, evitarea sedentarismului, evitarea expunerii la temperaturi ridicate, aportul nutriţional adecvat, evitarea abuzului de medicamente care favorizează edemele sunt câţiva dintre factorii care pot echilibra nivelul lichidului în organism şi preveni retenţia de apă, ne sfătuieşte dr. Marilena Mitrache.

Odată apărut edemul, acesta nu trebuie tratat simptomatic, ci trebuie intervenit asupra cauzei care l-a produs. Concret, în primul rând, trebuie adoptată o dietă cu un aport de sare redus, ideal ar fi să nu depăşim 2-3 grame de sodiu pe zi. „Dieta trebuie adaptată în funcţie de vârstă şi de starea fiziologică. Sunt recomandate evitarea produselor hipercalorice – deci evitarea unui aport crescut de glucide rafinate, grăsimi saturate şi de proteine – şi consumul adecvat de alimente cu conţinut caloric scăzut şi cu aport de vitamine şi de minerale, în special fructe şi legume. Un rol esenţial îl au mişcarea şi aportul adecvat de lichide, fie că este vorba despre apă, ceaiuri sau despre sucuri naturale“, detaliază dr. Marilena Mitrache.

În al doilea rând, administrarea medicamentelor diuretice poate ajuta organismul să elimine apa, dar această măsură trebuie luată doar la recomandarea medicului. „Administrarea terapiei diuretice trebuie să se facă prudent, doar sub supraveghere medicală, întrucât poate produce dezechilibre hidroelectrolitice severe“, explică dr. Marilena Mitrache.

„Majoritatea claselor de diuretice vor elimina şi o mare cantitate de ioni necesari organismului odată cu accelerarea diurezei. O eliminare de sodiu, potasiu şi calciu odată cu această diureză accelerată poate fi problematică“, adaugă dr. Cristina Zagoni.

Includeţi în dietă alimente cu vitamine din complexul B

Alte măsuri care pot fi luate pentru a evita acumularea de lichid în organism sunt: somnul de noapte cu picioarele ridicate pe o pernă pentru a normaliza circulaţia venoasă la nivelul membrelor inferioare; purtarea ciorapilor compresivi medicinali care ajută circulaţia venoasă; exerciţii fizice regulate, chiar şi sub forma mersului pe jos, care stimulează circulaţia sângelui în întregul organism.

Lipsa unor vitamine din complexul B – B1, B5, B6 – este asociată reţinerii apei în corp, prin urmare trebuie consumate alimente care conţin aceste vitamine, respectiv cereale nerafinate, gălbenuş de ou, peşte, alune, majoritatea legumelor, tărâţe, lapte, carne de pui, drojdie de bere, pepene galben.

Simptome ale retenţiei de apă

Articulaţii umflate, rigide, dureroase;

Decolorări ale pielii, care apar în urma compresiei cu degetul şi care se menţin câteva secunde;

Piele întinsă, strălucitoare;

Creşterea diametrului membrelor;

Dureri de cap;

Abdomen umflat, mărit în volum;

Creştere bruscă în greutate;

Senzaţia de căldură în zona umflată, modificări ale culorii pielii şi durere;

Senzaţia de picioare grele – apare în cazul edemelor periferice.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite