De ce este necesar vaccinul antirabic imediat după o muşcătură de câine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccinul antirabic se realizează imediat după muşcătura de animal şi se administrează, în total, cinci doze FOTO Adevărul
Vaccinul antirabic se realizează imediat după muşcătura de animal şi se administrează, în total, cinci doze FOTO Adevărul

Aproximativ 60.000 de oameni mor anual de rabie în întreaga lume, mai ales în Asia şi în Africa. Deşi numărul cazurilor din ultimii ani este mic, şi în România pericolul există, avertizează specialiştii cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Antirabie, care va fi marcată mâine.


„Oamenii trebuie să înţeleagă că rabia este o boală mortală, fără cale de întoarcere. Toţi cei care sunt muşcaţi sau intră în contact cu un animal necunoscut sau nevaccinat antirabie trebuie să se adreseze imediat pentru profilaxie, orice întârziere putând fi fatală“, recomandă dr. Gabriel Colţan, şeful Centrului Antirabic al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Prof. dr. Matei Balş“.

În România, numărul cazurilor de rabie este foarte mic, dar medicii atrag atenţia că riscul există atâta vreme cât numărul muşcăturilor de câine rămâne foarte mare. Statisticile evidenţiază faptul că cele mai multe cazuri de rabie apar în urma muşcăturilor câinilor. Dar nu numai muşcăturile de câini sunt periculoase. De altfel, în anul 2010, în ţara noastră s-au înregistrat singurele două cazuri de rabie din toată Europa, la copii, şi ambele s-au soldat cu deces. Unul dintre copii fusese muşcat de o pisică, iar în cel de-al doilea caz, nu s-a putut stabili legătura cu muşcătura unui animal.

În 2011 nu s-a înregistrat niciun caz de rabie în România, iar în 2012 s-a semnalat un singur caz, tot la un copil, din judeţul Bacău, care a decedat la două luni de la muşcătura de câine. În niciunul dintre aceste cazuri, copiii nu au fost vaccinaţi antirabic după muşcături.

Rabia este o boală virală ce se transmite de la animale la oameni şi a fost identificată în peste 150 de ţări de pe toate continentele, excepţie făcând Antarctica. Virusul infectează animalele domestice şi sălbatice şi se transmite la oameni prin contactul direct cu animalul infectat (salivă, muşcătură sau zgârietură).

20% din persoanele la risc sunt copii

Conform datelelor Centrului Antirabic din cadrul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Prof. Dr. Matei Balş“ din Bucureşti, în perioada ianuarie-august 2013, din cele 9.760 de persoane care s-au prezentat după o muşcătură de animal, 7.918 au fost vaccinate antirabic, iar 594 au primit ser antirabic. Din numărul total al persoanelor care s-au prezentat la Centru, 20% au fost copii.

Ce trebuie să faci dacă te-a muşcat un animal

Rabia este o boală ce poate fi prevenită 100% prin vaccinare. Dar este foarte important ca prezentarea la medic să aibă loc imediat după muşcătură, în maximum 24 de ore. Riscul de rabie există şi la muşcăturile care provoacă răni deschise, dar şi la cele care lasă doar zgârieturi, fără sânge. La spital, zona trebuie igienizată şi dezinfectată corect şi apoi se administrează vaccinul intramuscular. Este nevoie de cinci astfel de vaccinuri, la intervale recomandate de medicul infecţionist.

Citeşte şi:

Medicamentele care nu sunt medicamente: suplimentele alimentare

Pacienţii cad adesea într-o capcană deschisă de autorităţi fără voie: existenţa medicamentelor care se pot elibera fără existenţa unei prescripţii (reţete).

VIDEO 5 măsuri la îndemână ca să previi cancerul de sân

Oglinzi mincinoase

Puţine lucruri mă intriga mai mult decât acest marketing agresiv al „produselor pentru slăbit” şi a aşa-ziselor suplimente pentru sportivi. Fac sport de aproape 30 de ani şi predau de 17 şi, în toată această perioada, nu am consumat şi nu am încurajat consumul acestor produse.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite