De ce să te fereşti de tricourile galbene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Data viitoare când cumperi un prosop, un tricou sau chiar o agendă, poate că ar trebui să-ţi aminteşti că trebuie să te fereşti de culoarea galbenă. Vopseaua galbenă care se regăseşte în multe produse de uz casnic poate conţine chimicale periculoase pentru sănătate, conform unui nou studiu.

O substanţă chimică care se regăseşte în vopseaua galbenă, numită „PCB 11“, s-a dovedit a fi periculoasă pentru sănătate, a descoperit un studiu efectuat de Universitatea Rutger din SUA. Oamenii de ştiinţă au declarat pentru „ABC News“ că toxicitatea PCB 11 trebuie demonstrată cu ajutorul mai multor cercetări, însă studii anterioare au demonstrat că substanţele din categoria PCB cauzează iritaţii, cancer, malformaţii genetice şi probleme de dezvoltare la copii.

PCB cauzează o gamă largă de probleme de sănătate. Există deja destule dovezi că ar putea exista efecte adverse asupra noastră cauzate de PCB 11, efecte care trebuie investigate mai atent“, declară Lisa Rodenburg, unul dintre autorii studiului şi profesor de chimie a mediului la Universitatea Rutger.

Însă nu există o soluţie simplă. Chiar dacă vom face un efort în a evita produsele galbene, vom fi în continuare expuşi la toxinele care se eliberează în aer sau apă şi care, eventual, vor pătrunde în organismul uman, avertizează Rodenburg.

Asta ne înspăimântă cel mai mult. Vorbim de culoarea galbenă care se regăseşte în multe lucruri: tricouri, imprimeuri, agende, prosoape. Nu prea poţi s-o eviţi“, declară pentru „ABC News“ o mamă îngrijorată.

„Ştim că oricine va avea contact cu această substanţă mai devreme sau mai târziu. Nu poţi evita asta, nu poţi evita atingerea oricărui material din lume. PCB «evadează» din materiale şi ajunge în aer, aşa că, vrem sau nu, cu toţii vom respira substanţa“, adaugă Rodenburg.

PCB a fost interzis de Congresul american în 1979, după ce a început să-şi facă simţită prezenţa la peşti şi la animalele sălbatice. Însă, s-au descoperit „portiţe“ în lege care permit producţia accidentală. „Tehnic vorbind, PCB-urile sunt interzise. Aceşti pigmenţi sunt permişi doar la niveluri foarte scăzute“, continuă Rodenburg.

Specialista adaugă însă că nu vrea să alarmeze populaţia. „Acest pigment nu se regăseşte chiar în fiecare produs galben“, spune ea.

Cercetătorii au testat obiecte comune din gospodăria omului şi a descoperit PCB 11 în toate cele 16 materiale galbene pe care le-au testat, inclusiv în toate cele 28 de mostre de hârtie galbenă (care conţineau cerneală galbenă, cum sunt hărţile, revistele, vederile sau ziarele color). 

Conform cercetărilor anterioare, PCB se regăseşte cam în toate produsele, de la ambalajele pentru alimente şi până la pungile cumpărate de la supermarket. „Totuşi, nu cred că oamenii ar trebui să fie terorizaţi de această informaţie, însă ar trebui să fie conştienţi că acest lucru se întâmplă şi că e timpul să facem ceva să schimbăm legea“, conchide Rodenburg.


Citeşte şi:

Creierul copiilor noştri este în pericol, din cauza numărului tot mai mare de substanţe toxice

Numărul substanţelor chimice recunoscute ca fiind toxice pentru creierul copiilor s-a dublat în ultimii şapte ani, au constatat oamenii de ştiinţă americani.

515 chimicale aplicăm pe piele în fiecare zi. Parfumul, cel mai riscant

De la şampon la loţiunea de corp şi fardul de obraz, majoritatea produselor cosmetice au în compoziţie şi substanţe chimice care pot pune în pericol sănătatea, avertizează specialiştii.

Isteria E-urilor: chimia din alimentele naturale

Alimentele procesate sunt cunoscute pentru lista lungă de ingrediente (să le spunem chimicale?), fiecare dintre ele având o reputaţie de-a dreptul înfiorătoare. Însă, nici produsele naturale nu pot fi scutite de o listă de ingrediente. Cum ar arăta eticheta unei banane? Dar a unui ou?

Lista celor mai periculoase chimicale care ar trebui excluse din produsele cosmetice

Organizaţia americană de mediu Environmental Working Group propune marilor companii producătoare de cosmetice o rezoluţie importantă pentru noul an: să excludă de pe listele de ingrediente substanţele care afectează dramatic activitatea hormonală a organismului, produc reacţii alergice şi care pot declanşa cancerul de piele.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite