De ce facem cârcei şi cum scăpăm de ei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un cârcel trece în câteva minute printr-un masaj uşor al muşchiului afectat FOTO Shutterstock
Un cârcel trece în câteva minute printr-un masaj uşor al muşchiului afectat FOTO Shutterstock

Crampele musculare, numite în popor cârcei, sunt contractări ale muşchilor care provoacă, uneori, dureri inimaginabile. Cârceii apar după exerciţii fizice epuizante sau în cazul unor schimbări bruşte de temperatură, iar deshidratarea creşte riscul apariţiei lor.

În cazul cârceilor, contracţia muşchilor este involuntară. „Pentru a avea această contracţie, nervul sau grupul de nervi ai muşchiului trebuie să fie activaţi“, spune Allan Goldfarb, medic, psiholog şi profesor la departamentul de Kinesiologie (ştiinţa mişcării) la Universitatea din Carolina de Nord, SUA.

De ce apar cârceii după exerciţiile fizice

„Anumite iritări sau activări ale nervilor activează muşchiul atunci când nu este folosit“, adaugă Allan Goldfarb pentru „Huffington Post“. În condiţii normale, după ce muşchiul se contractă, creierul îi va transmite semnalul de relaxare. În timpul crampei (cârcelului) acest semnal de relaxare nu ajunge la muşchi atât de repede şi atât de clar pe cât vrem noi. În loc de asta, există un dezechilibru între „activatori“ şi „inhibitori“, iar contracţiile continuă până când se transformă într-o adevărată crampă musculară foarte dureroasă, continuă Goldfarb.

Însă de ce există acest dezechilibru este un mister. Una dintre teorii spune că muşchiul care se contractă este pur şi simplu obosit, suprasolicitat. Un asemenea efort făcut de muşchi poate fi rezultatul unui exerciţiu îndelungat concentrat pe un singur grup muscular.

Mulţi specialiştii în crampele musculare vor spune că de vină este deshidratarea, însă studiile ştiinţifice de până acum prezintă rezultate conflictuale. Deshidratarea cauzează dezechilibre în corp, cu siguranţă, dar afectează întreg corpul, nu se concentrează pe un singur muşchi, conform lui Goldfarb. „În cazul unei probleme sistemice, cum este deshidratarea, atunci de ce nu se contractă întreg corpul?“, se întreabă şi medicul sportiv Martin Schwellnus, de la Universitatea din Cape Town, Africa de Sud.

Este posibil ca deshidratarea şi lipsa mineralelor din organism din cauza deshidratării, cum ar fi potasiul, magneziul şi calciul, să crească, pur şi simplu, riscul de cârcei şi nu să fie o cauză directă a crampelor musculare, potrivit lui Goldfarb.

Alte cauze ale cârceilor

Uneori, cârcelul apare din cauza unui simplu motiv extern pe care organismul nu îl poate controla, cum ar fi un vânticel răcoros sau un picior expus frigului în timpul somnului, după o zi petrecută la plajă, în soare. „Atunci corpul este predispus la dezechilibre, şi un vânticel sau o scurtă fugă pe nisip, sau chiar mersul până acasă pun probleme un pic mai mari“, spune Goldfarb.

Vestea bună este că multe dintre crampele musculare pot trece în câteva minute printr-un masaj uşor sau prin mici întinderi ale muşchiului cu probleme. În acelaşi timp, un cârcel nu este ceva îngrijorător (în cazul în care nu te afli în largul mării, înotând). Cele mai rele crampe musculare pot cauza mici leziuni ale muşchiului care se pot vindeca în câteva zile.

Dacă ai des cârcei, consultă un medic

Foarte rar, în spatele acestor cârcei se află probleme serioase de sănătate, cum ar fi leziuni ale unui nerv sau chiar ale coloanei, potrivit Institutului Naţional de Sănătate din SUA. În cazul în care suferi de crampe musculare regulate, este timpul să consulţi un medic, ne sfătuieşte Goldfarb.

Până la noi descoperiri medicale care să aducă mai multă lumină în cazul crampelor musculare, nu strică, totuşi, să ne hidratăm corespunzător şi să avem grijă în cazul exerciţiilor fizice epuizante să ne menţinem echilibrul mineralelor din organism, conchide „Huffington Post“.


Citeşte şi:

Durerile de genunchi indică mai bine cum va fi vremea decât prognoza meteo

Legătura dintre condiţiile meteorologice şi durerile fizice resimţite de o parte dintre noi este una dintre cele mai vechi controverse ale lumii medicale. Oamenii de ştiinţă au descoperit, însă, recent, că bunicile noastre aveau dreptate: schimbarea vremii chiar influenţează starea articulaţiilor.

Remedii ciudate care chiar funcţionează: aspirină împotriva acneei sau ceapă pentru durerile de urechi

Unele dintre leacurile auzite par a fi simple invenţii menite ne amuze. Însă, chiar dacă par absurde sau complet inutile, nu trebuie dispreţuite, mai ales că nu strică să le încerci. Există unele remedii care, deşi sună ciudat, chiar funcţionează.

Ce urmări poate avea deshidratarea

Mai ales vârstnicii pot să sufere din cauza temperaturilor ridicate, dacă nu beau suficiente lichide. Dar cât înseamnă “suficient” şi ce fel de lichide recomandă medicii?

Simptome ciudate? Află care ar putea fi cauzele şi soluţiile

Crampe, cârcei, frisoane, spasme... De obicei, sunt simple neplăceri de moment, dar aceste simptome aparent bizare înseamnă că organismul încearcă să ne transmită mesaje privind starea noastră de sănătate.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite