Cum ştii că ai endometrioză şi ce e de făcut după ce primeşti diagnosticul? Afli la Adevărul Live
0În lume, una din 10 femei suferă de endometrioză. Nici mai mult, nici mai puţin de 75% din adolescentele cu dureri cronice pelviene ar putea avea această afecţiune. Despre poveştile româncelor cu endometrioză şi problemele cu care se confruntă vorbim la Adevărul Live, împreună cu Clarisa Iordache, preşedinta Asociaţiei Eu şi Endometrioza.
INTRĂ ÎN DISCUŢIE şi urmăreşte emisiunea în modulul Adevărul Live
Este într-adevăr atât de frecventă endometrioza? Adică una din zece femei aşa cum spun statisticile?
Da, una din zece femei din lume este diagnosticată cu această afecţiune. Din păcate pentru România, nu avem nişte statistici oficiale, în schimb, cele mai puţin oficiale spun că există deja 500.000 de românce diagnosticate deja.
Şi sunt şi multe nediagnosticate încă.
Da.
Este o boală care afectează tinerele.
75% din adolescentele care au dureri cronice care nu cedează la medicaţie sunt deja diagnosticate cu endometrioză. În schimb, a fost semnalată la fete care erau încă la pubertate. Încindenţa este mai mare la femeile care au ciclu menstrual.
Membrele asociaţiei cam în ce vârste se încadrează?
Între 19 şi 50 de ani, momentan. Dar cunosc mai multe cazuri cu vârste mai mici de 19 ani şi mai mari de 50 de ani.
De ce era nevoie de o astfel de asociaţie?
Am fost diagnosticată în 2016 cu această afecţiune. A venit la pachet cu adenomioza. Iar la acea vreme existau în România foarte puţine informaţii legate de endometrioză. Un an de zile am făcut cercetare, pentru că, aşa cum spuneam, şi eu sunt tot jurnalist. Am descoperit foarte multe grupuri de suport din afară. Văzând că sunt atât de puţine informaţii am considerat ca nu sunt singura care suferă de aşa ceva. Şi am creat o comunitate. Iniţial, am pornit cu nişte articole pe un blog.
Care au fost în cazul tău semnele de endometrioză?
Dureri am avut de la prima menstruaţie, la 13 ani şi ceva. Dar nu au fost atât de pregnante încât să-mi ridice semne de întrebare. Ulterior, durerile s-au acutizat, nu doar în timpul menstruaţiei. Când am decoperit analgezicele am fost foarte fericită. După 20 de ani durerile au devenit cronice. Aproape 10 ani am avut dureri zilnice, lună de lună.
Durerea a pornit ca o durere surdă. Învaţată fiind că durerea face parte din viaţa femeii – lucru care nu e deloc adevărat - şi durerile fiind moderate le-am putut ţine în frâu cu medicamente. Ulterior, durerile au devenit sfâşietoare. Au fost momente în care am leşinat şi în baie şi pe stradă de durere. Durerile sunt debilitante, nu te poţi mişca.
O durere care ţine 6 luni de zile, de la o menstruaţie la alta trebuie să-ţi ridice semne de întrebare.
Endometrioza este cenuşăreasa bolilor geinecologice pentru că este foarte puţin cunoscută şi foarte puţin înţeleasă.
În ultimii 2-3 ani, la noi în ţară din ce în ce mai multe cadre medicale sunt pregătite şi specializate pentru diagnosticul de endometrioză şi pentru tratamentul ei.
De ce se pune atât de greu diagnosticul? Care sunt piedicile?
În primul rând, ţine de mentalitate. Noi, ca femei, am fost educate că este firesc să te doară şi este firesc să înduri. Nu e nimic firesc în durere.
E normal să cauţi şi o a doua opinie şi o a treia opinie medicală, un medic care-ţi oferă un răspuns pentru durerile tale.
Care este instrumentul care ajută cel mai mult în diagnostic?
Laparoscopul. Diagnosticul se pune prin anamneză, consult ginecologic, ecografie transvaginală şi RMN special atunci când este cazul şi hidro-colo –CT.
Din experienţa de preşedintă de asociaţie diagnosticul se pune mai degrabă în stadii incipiente ale bolii sau în stadii avansate?
Şi, şi. Acum. Dar până acum se punea doar când femeia avea suspiciune de infertilitate.
Există vreun centru de excelenţă în endometrioză la noi?
Există. Primul a fost înfiinţat la Timişoara, în urmă cu 2-3 ani. De anul trecut, există şi în Bucureşti. La nivel naţional, sunt 3-4 centre unde se practică chirurgia endometriozei. Şi nu ştiu cât este de suficient.
În această seară are loc un eveniment legat de adenomioză.
Şi endometrioză.
Ce este adenomioza?
Endometrioza e o boală în care ţesutul care căptuşeşte uterul se implantează în alte locuri din corp. Poate genera chisturi şi aderenţe în pelvis. Sau noduli care se pot prinde de colon, de vezică, de rect. Adenomioza este tot endometrioză, dar doar la nivelul uterului.
Există interes pentru acest eveniment Endometrioza – de la prevenţie, la tratament?
Avem invitate peste 100 de persoane. Are loc la hotelul Novotel. Doctorul invitat este medicul Voicu Simedrea, medic primar de obstetrică şi ginecologie de la Timişoara.