Cum îţi dai seama că suferi de anemie şi ce regim alimentar trebuie să urmezi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape un sfert din populaţia globului suferă de deficienţă de fier, adică de anemie, anunţă Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Printre cele mai afectate categorii sunt femeile, copiii şi persoanele vârstnice, însă vestea bună este că această carenţă se poate trata cu ajutorul alimentaţiei corepunzătoare şi a suplimentelor nutritive.

Cele mai frecvente cauze ale anemiei sunt reprezentate de: alimentaţia nepotrivită, sângerări menstruale abundente, existenţa unor boli cronice sau renale, sarcina sau consumul excesiv de alcool.

Simptomele anemiei

Diagnosticul de anemie se stabileşte concret doar în urma analizelor de sânge, însă există câteva semne care pot trage un semnal de alarmă.


Primul poate fi reprezentat de oboseală, un simptom ignorat de majoritatea oamenilor. Lipsa de fier din organism duce la o scădere a nivelului de hemoglobină din sânge, care are drept consecinţă o proastă oxigenare a ţesuturilor şi, prin urmare, o stare de oboseală nejustificată, dublată de o respiraţie greoaie şi dureri de cap.

O altă caracteristică a deficienţei de fier în organism este incapacitatea de concentrare pe lucruri care par ăarunte şi care în alte condiţii nu ar fi pus niciun fel de probleme.

Starea de apatie este şi ea caracteristică deficienţei de fier din organism. Această lipsă de vitalitate mai este semnalată şi de culoarea palidă a pielii, determinată tot de carenţa de fier.

În cazul copiilor, lipsa de fier din organism se manifestă sub forma sistemului imunitar slăbit, micuţii fiind tot timpul bolnăvicioşi, expuşi riscului de infecţii.

Reţineţi însă că numai medicul specialist poate determina măsura în care anemia este cronică sau acută, medicaţia care se impune, precum şi alimentaţia de care este nevoie.

Regim alimentar preventiv şi curativ pentru anemie

Pentru a evita şi trata, în acelaşi timp, anemia, este necesară o alimentaţie bogată în produse care conţin fier, cum sunt: carnea roşie, ouăle, legumele cu frunze verzi (spanacul, varza), avocado, ridichile, dovleacul, piersicile, prunele, stafidele şi soia.

Cerealele integrale sunt şi ele o sursă importantă de fier.

Alimentatia trebuie dublată şi de suplimente nutritive care, pe lângă fier, pot conţine zinc şi vitamine din complexul B (acid folic, B6, B12), care contribuie la formarea hemoglobinei şi a celulelor roşii din sânge.
 

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite