Contracepţia de urgenţă, de la A la Z
0Folosită ca metodă de prevenire a unei sarcini nedorite, pilula de a doua zi vine la „pachet“ cu mai multe indicaţii. Înainte de a o lua, este important să îi cunoşti efectele secundare.
Cunoscută şi sub numele de pilula de a doua zi sau pilula de după, contracepţia de urgenţă conţine levonorgestrel, un tip de hormon întâlnit şi în anticoncepţionalele orale, care împiedică formarea unei sarcini. Eficienţa pilulei este de 95% dacă este luată în primele 24 de ore de la contactul sexual şi scade la 85% la 24-48 de ore şi la 58% în intervalul 49-72 de ore.
„Femeile active sexual ar trebui să ia în considerare această pilulă în cazul eşecului unei alte metode contraceptive utilizate. Cu toate acestea, femeile trebuie să ştie că există unele limitări“, spune Mirela Popa, medic primar obstretrică ginecologie de la Medlife Bucureşti.
Ai luat pilula? Nu bea ceai de sunătoare!
Eficienţa pilulei de a doua zi depinde în mare măsură de modul în care este metabolizată de organism. „Dacă în mai puţin de 4 ore de la administrare apar vărsături, atunci este necesar să iei o altă pastilă“, explică medicul ginecolog Mirela Popa.
Un alt factor ce poate influenţa eficienţa metodei contraceptive de urgenţă este şi alimentaţia. De pildă, ceaiul de sunătoare şi sucul de grepfrut se numără printre alimentele care pot reduce din eficienţa pilulei.
La fel de important este ca femeia să verifice prospectul înainte de administrare. Există riscul ca unele medicamente pe care le ia să diminueze eficienţa pilulei de a doua zi.
Se poate lua doar de două ori pe an
Ca orice alt medicament, pilula poate duce la apariţia unor efecte nedorite dacă este administrată de prea multe ori. Potrivit specialiştilor, nu este indicat să se apeleze la această metodă decât de două ori pe an.