Celulele stem – păreri pro şi contra

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Celulele stem - păreri pro şi contra   / FOTO Arhivă
Celulele stem - păreri pro şi contra   / FOTO Arhivă

Celulele stem reprezintă terapia viitorului, spun unii. Sunt inutile în momentul de faţă şi extrem de costisitoare, cred alţii. Cert este că, de teama unor boli incurabile, mii de părinţi români plătesc sume importante de bani pentru recoltarea şi stocarea celulelor stem. Prezentăm în continuare detalii despre celulele stem – păreri pro şi contra.

Recoltarea celulelor stem a devenit cu rapiditate un trend pentru părinţii din ţara noastră, care sunt dispuşi să plătească între 750 şi 1.000 de euro la naşterea copilului şi peste 50 de euro pe an pentru depozitarea probelor. Potrivit Asociaţiei Române a Băncilor Acreditate de Celule Stem, din cele 200.000 de naşteri anuale din România, 5-7% beneficiază de serviciul recoltării şi depozitării de celule stem. Astfel, firmele de recoltare au ajuns să îşi dispute o piaţă de afaceri de circa 20 de milioane de euro.

Celulele stem – păreri pro şi contra: boli tratate

Subiectul celulelor stem este departe de a fi epuizat în rândul părinţilor. Dacă unii văd în această procedură modernă soluţia salvatoare pentru eventuale boli grave ale copiilor lor, alţii sunt mai degrabă sceptici asupra aplicabilităţii reale.

Celulele stem pot fi folosite în tratamentul multor boli grave, susţin reprezentanţii băncilor de celule. Numeroase forme de leucemie, boli şi sindroame rare, unele tipuri de cancer, anemia, diabetul pot fi tratate cu celule stem. Dar pentru anumite boli, de exemplu bolile din naştere, sângele din cordonul ombilical nu este folositor, pentru că poartă aceleaşi boli ca şi copilul. O altă părere contra este că medicii au o experienţă limitată privind transplantul de celule stem.

Celulele stem – păreri pro şi contra: disponibilitatea probei

Potrivit părerilor pro, celulele stem pot ajuta la tratarea unui frate sau a unui alt membru al familiei. Pentru că sunt imature şi aparţin pacientului, există mai multe şanse de a nu fi respinse de organismul primitorului. Există însă un contraargument: uneori, celulele stem de la donatori pot fi mai eficace decât cele proprii în tratarea anumitor boli. Apoi în cazul recoltării unei cantităţi mici de celule stem, ele pot fi folosite numai pentru tratarea copiilor, fiind insuficiente pentru adulţi. Celulele stem nu sunt singura sursă de tratament. Câteodată măduva osoasă donată poate fi mai eficientă în tratarea unor forme de leucemie.

Celulele stem – păreri pro şi contra: durata stocării

Celulele stem pot fi stocate pe o perioadă de cel puţin 18 ani, dar prima probă recoltată în lume datează deja de 25 de ani. Problema este că nu se ştie dacă pot fi folosite în siguranţă după o perioadă de depozitare de peste 10 ani.

Celulele stem – păreri pro şi contra: costuri

Recoltarea şi stocarea celulelor stem este foarte costisitoare. Prelevarea lor poate ajunge până la 1.000 de euro, iar costul de administrare anuală între 50 şi 100 de euro. Probabilitatea de a avea nevoie de acele celule stem este însă mică şi nu justifică aceste costuri, potrivit părerilor contra. Paradoxal, cel mai mare avantaj pe care îl au celulele stem este totuşi viitorul. Este posibil ca progresele ştiinţei că deschidă calea în următoarea perioadă, astfel încât celulele stem să îşi dovedească eficacitatea mai mult decât până acum.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite