Articol publicitar

Banking celule stem din cordonul ombilical – prelevare, prelucrare, testare, stocare, eliberare în vederea utilizării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Celulele stem din cordonul ombilical pot reprezenta o şansă în plus la viaţă pentru bebeluşul tău. Ce riscuri sunt pentru bebeluşul proaspăt venit pe lume de a dezvolta mai târziu în viaţă boli grave? Există afecţiuni rare în populatie, care pun în pericol viaţa sau care scad dramatic calitatea vieţii de zi cu zi unui om.

Probabilitatea de avea nevoie de un tratament cu celule stem până la vârsta de 20 de ani este de 3 la 5.000. O grefă de celule stem adulte provenite din cordonul ombilical poate fi o şansă în plus la vindecare, în cazul în care un astfel de risc devine real.

În prezent, stocarea de celule stem este un serviciu accesibil în ţara noastră, părinţii pot opta pentru stocarea de sânge de cordon ombilical şi de ţesut din cordonul ombilical.

Primul pas către punerea în practică este discuţia cu furnizorul de servicii medicale şi alegerea de către viitorii părinţi a unei bănci de celule stem acreditate, precum şi completarea unor formalităţi în acest sens.

În urma acestor demersuri, viitoarea mămică primeşte kituri speciale pe care le va lua cu ea în sala de naşteri. Prelevarea se face în momentul venirii pe lume a bebeluşului - indiferent că este vorba despre naştere pe cale vaginală sau prin cezariană.

Cum decurge prelevarea

Procedura durează câteva minute, este nedureroasă şi lipsită de riscuri atât pentru mamă, cât şi pentru copil. După naştere, se face clamparea cordonului şi tăierea lui. În timp ce copilul este predat echipei de neonatologie, medicul obstetrician recoltează mai întâi sânge din cordonul ombilical, bogat în celule stem hematopoietice şi apoi ţesut de cordon ombilical, bogat în celule stem mezenchimale. Probele biologice sunt recoltate în recipiente dedicate, sunt etichetate şi apoi ambalate în condiţii speciale în vederea transportului către bancă. Transportul este realizat de către o companie specializată în transportul probelor biologice.  

Procesarea şi criogenarea probelor se face în 24 - 48 de ore de la naştere

După sosirea în laborator a probelor biologice, acestea sunt evaluate, pentru a se constata dacă sunt eligibile pentru procesare.  În scopul obţinerii produselor finale care urmează să fie stocate.

La Banca Centrală de Celule Stem Regina Maria procesarea se face prin eliminarea hematiilor şi reducerea plasmei, în maximum 48 de ore de la naştere  - cu o medie de 24 de ore, timp de 365 zile pe an. De aici rezultă şi un alt mare avantaj, viabilitatea medie de 94% la unităţile stocate în bancă – ceea ce reprezintă, de fapt, procentul ce celule vii aflate în unităţi înainte de congelare. În ceea ce priveşte procesarea şi stocarea ţesutului de cordon ombilical  - este singura care stocheaza ţesutul în plasmă autologă, evitând astfel utilizarea mediilor de stocare sintetice sau de provenienţă animală.

Criogenarea produselor finale se face după ce acestea au fost amestecate cu o substanţă crioprotectoare care are rolul de a le proteja pe durata congelării. Atât celulele stem din sângele de cordon ombilical, cât şi ţesututul de cordon ombilical se păstreaza la minus 196 grade Celsius, în tancuri cu azot lichid.

Testarea

Este un proces care se desfăşoară în paralel cu procesarea şi presupune: teste cantitative  - cuantificarea numărului total de celule şi a numărului de celule stem CD34+, viabilitatea celulară etc. -  şi teste calitative  - implică verificarea posibilei contaminări bacteriene - efectuate pe sânge de cordon ombilical.

În plus, se face un screening viral complet al sângelui matern, pentru a evalua riscul transmiterii unei boli infecţioase de la mamă la făt. Testarea este o etapă extrem de importantă, pentru că o unitate insuficient testată poate aduce/ genera surprize în momentul solicitării ei de către un centru de terapii celulare sau de transplant.

Stocarea

Primul transplant cu sânge din cordonul ombilical a avut loc în urmă cu 30 de ani, prima banăa de celule stem din cordonul ombilical a apărut în 1992, iar pentru alte tipuri de ţesuturi umane există un istoric de criogenare şi stocare mai mare de 30 de ani.

Celulele din cordonul ombilical pot fi păstrate pentru perioade foarte lungi de timp, dar în ţara noastră majoritatea băncilor de celule stem oferă stocarea pentru 18 ani, până la majoratul copilului de la care au fost prelevate, moment în care acesta poate prelua contractul cu banca de celule stem.

Pe lânga unităţile de transplant, Banca Centrală de Celule Stem Regina Maria stochează şi eşantioane de referinţă, conform celor mai exigente standarde internaţionale la diferite temperaturi, minus 20, minus 80 şi minus 196 grade Celsius. Se stochează şapte eşantioane suplimentare prelevate înainte şi pe parcursul procesării sângelui de cordon ombilical şi patru eşantioane de sânge/ ser matern. De ce? Pentru că înainte de utilizarea unei probe de celule stem, centrele de transplant doresc să efectueze pe aceste eşantioane numeroase teste.

Eliberarea

În cazul în care o unitate de celule stem este solicitată de către un centru de transplant/ de terapii celulare, banca organizează eliberarea şi transportul unităţii respective precum şi a documentaţiei aferente, în strânsă colaborare cu centrul solicitant şi cu o companie autorizată pentru transportul internaţional al probelor criogenate, etapele procesului fiind realizate cu acordul ferm al familiei.

Acest material face parte din campania de conştientizare cu privire la beneficiile celulelor stem, pe baza dovezilor şi a studiilor ştiinţifice şi a fost documentat cu sprijinul reţelei private de sănătate Regina Maria, cu scopul de a clarifica aspecte esenţiale cu privire la sursele de celule stem, tipurile acestora, proprietăţi şi beneficii.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite