Atenţie la medicamente în cele 9 luni!
0Pe lângă multele griji pe care şi le face gravida se numără şi cele legate de administrarea unor medicamente. Specialistul nostru ne explică ce precauţii sunt necesare pentru ca nici mama, nici copilul să nu aibă de suferit.
În anii 50-60, zeci de mii de copii s-au născut cu malformaţii precum braţele scurte şi palmele răsucite, din cauză că mamele lor au luat, în timpul sarcinii, un medicament cu substanţă activă talidomida, indicat pentru combaterea greţurilor. Scandalul care a urmat a atras atenţia asupra riscurilor pe care le implică unele tratamente medicamentoase în timpul sarcinii.
Pastilele ajung şi în sângele fătului
Ideal ca în perioada sarcinii este să nu iei niciun medicament, în afară de, cel mult, suplimentele cu vitamine. Regula de bază este ca, în timpul celor 9 luni şi în perioada de alăptare, să nu iei niciun medicament fără acordul medicului.
Compuşii din pastile intră în circuitul sangvin şi pot trece de placentă, implicit ajung în sângele fătului. Perioada critică este cea din primul trimestru, când se formează organele fătului, însă dezvoltarea copilului poate fi afectată de diverse tratamente pe toată perioada intrauterină.
În cazul în care suferi de o boală cronică, pentru care e nevoie de tratament continuu, medicul îţi va prescrie medicamente inofensive. Există şi situaţii când riscurile unor afecţiuni sunt mai mari decât efectele posibile ale medicamentelor, de aceea este nevoie de administrarea acestora.
Ce este permis şi ce este interzis
Există o clasificare a medicamentelor, în funcţie de efectele lor în sarcină.
Categoria A: cuprinde medicamente care au fost testate în timpul sarcinii şi care prezintă siguranţa că nu sunt toxice: vitaminele pentru gravide, preparatele de fier indicate în tratamentul anemiei, medicamente pentru glanda tiroidă.
Categoria B: include medicamente care nu sunt complet testate pe om, dar experimentele pe animale nu au arătat efecte nocive. Utilizarea acestora este permisă doar în măsura în care administrarea lor este absolut necesară: metoclopramid, paracetamol, insulină, peniciline, cefalosporine, ranitidină, famotidină, cortizon, aspartam, nistatin în aplicare locală. Ibuprofenul se administrează când este nevoie, doar în primele două trimestre.