Femeile care rămân gravide după 35 de ani prezintă riscuri mai mici de a naşte copii cu malformaţii grave
0
O cercetare de amploare realizată în cadrul Universităţii Washington din SUA arată că femeile mai în vârstă aduc pe lume copii mai puţin supuşi riscului de a avea malformaţii congenital cu până la 40%.
Studiul a presupus efectuarea de teste cu ultrasunete pe 76.000 de femei aflate în trimiestrul al doilea de sarcină, apoi au fost comparate vârsta mamelor şi cazurile de malformaţie descoperite. Una dintre teoriile enunţate de oamenii de ştiinţă se bazează pe ideea că un făt care prezintă anumite probleme are mai puţine şanse să supravieţuiască în primele luni de sarcină atunci când gravida este mai în vârstă, conform Sunday Times.
„În urma acestui studiu am descoperit că sarcinile la vârste mai înaintate sunt asociate cu o scădere de până la 40% a riscului de a naşte un copil cu una sau mai multe malformaţii congenitale majore. S-a observat o scădere importantă în ceea ce priveşte incidenţa defectelor legate de creier, rinichi sau de cele abdominale, în timp ce incidenţa malformaţiilor la nivelul inimii a rămas neschimbată indiferent de vârstă“, se arată în raportul oferit publicităţii.
De menţionat că în categoria malformaţiilor congenitale intră şi spina bifidă (un defect congenital al coloanei vertebrale), aşa anumita buză de iepure sau gura de lup, unul sau ambele picioare deviate spre interior şi hidocefalia congenitală („apă la creier“).
Din fericire, multe dintre malformaţiile grave pot fi descoperite astăzi din timpul ecografiilor obligatorii şi le oferă femeilor ocazia de a lua o decizie în cunoştiinţă de cauză.
Studii anterioare au arătat, de asemenea, că femeile care aleg să nască la vârste înaintate prezintă alte riscuri, cum ar fi să aducă pe lume copii cu un sistem imunitar mai slab, urmare a faptului că organismul mamei se află în proces de îmbătrânire, unul dintre efecte fiind o placentă mai slăbită. În acelaşi timp, gravidele ajunse sau trecute de 40 de ani sunt mult mai predispuse la naşteri premature sau să aibă copii cu greutate mică la naştere ori diagnosticaţi cu autism, decât cele de peste 25 de ani.