Antibioticele devin tot mai ineficiente la nivel global

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antibioticele devin tot mai ineficiente la nivel global. FOTO: Adevărul.
Antibioticele devin tot mai ineficiente la nivel global. FOTO: Adevărul.

Eficienţa medicamentaţiei bazate pe antibiotice continuă să scadă la nivel mondial, iar experţii anunţă că celebrul medicament, care a salvat milioane de oameni, a ajuns deja la sfârşitul erei sale, potrivit publicaţiei Daily Mail.

Un înalt oficial al Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA a declarat de curând că antibioticele nu mai reprezintă viitorul în tratarea agenţilor patogeni.

„Pentru o bună perioadă de timp, diferite ziare şi publicaţii, care scriau articole despre antibiotice, aveau titluri care se terminau cu semnul întrebării asupra viitorului acestor medicamente. Acum suntem siguri că am ajuns într-adevăr la finalul erei antibioticelor”, a spus medicul Arjun Srinivasan, din cadrul CDC.

Cauza din pricina căreia eficienţa antibioticelor a scăzut sub un prag critic este că majoritatea doctorilor prescriu aceste medicamente pentru orice afecţiune. La fel, automedicamentaţia este o altă cauză importantă. Inevitabil, bacteriile au devenit mai rezistente la aceste tratamente.

„În prezent ne aflăm în era post-antibiotică. Există pacienţi pentru care antibioticele nu mai au niciun efect. Dacă în urma cu aproximativ cinci ani puteam să-i tratăm fără probleme cu aceste medicamente, acum ne este aproape imposibil”, a mai precizat medicul.

Astfel, cercetătorii sunt nevoiţi să adopte noi medicamentaţii, unele dintre ele chiar mai periculoase, pentru a face faţă rezistenţei agenţilor patogeni. „Suntem nevoiţi să folosim medicamente mai puternice, unele dintre ele sunt toxice şi au efecte adverse, în special la nivelul rinichilor. Suntem forţaţi să apelam la alte tratamente, mult mai dure, pentru a-i ajuta pe bolnavi”, a declarat medicul Arjun Srinivasan.

Expertul a mai precizat că descoperirea antibioticelor de către profesorul Alexander Fleming, în 1928, a fost un moment revoluţionar în cadrul medicinei, care a permis doctorilor să trateze numeroase afecţiuni considerate până atunci ca fiind incurabile.

De asemenea, antibioticele au deschis calea pentru transplanturi de organe, utilizarea chimioterapiei, folosirea celulelor stem, precum şi pentru transplanturi de maduvă osoasă - proceduri care pot predispune corpul la o serie extinsă de infecţii.

Antibioticele sunt medicamente proiectate să distrugă sau să încetinească dezvoltarea bacteriilor din organism.


Citeşte şi:

Antibioticele nu-şi mai fac efectul cum ar trebui. Cine sunt vinovaţii

Românii sunt printre cei mai mari consumatori de antibiotice din Europa, cu sau fără o reţetă de la medic. Obiceiul de a lua astfel de medicamente chiar şi atunci când nu este cazul, asociat cu un consum crescut de produse provenind de la animale tratate cu antibiotice, va face ca, în curând, tratamentele antibacteriene existente pe piaţă la ora actuală să nu-şi mai facă efectul, estimează specialiştii.

După noi parteneriate cu SUA, Antibiotice Iaşi estimează pentru 2013 o creştere a exporturilor cu 17%

Producătorul farmaceutic Antibiotice Iaşi estimează, pentru anul acesta, o creştere cu 17% a vânzărilor la export, comparativ cu 2012 când au obţinut 20 de milioane de dolari. Această creştere ar veni după extinderea parteneriatelor pe piaţa americană, dar şi în alte state.

Sănătate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite