Alergiile de iarnă sunt adesea confundate cu răceala. Decoraţiunile de Crăciun pot fi de vină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru cei alergici doar la polen, sezonul rece reprezintă o pauză binemeritată de la toate manifestările neplăcute precum nas înfundat, strănut repetat, ochi roşii şi înlăcrimaţi. Dar dacă simptomele persistă şi iarna, este posibil să fim alergici şi la factori cu care ne întâlnim zi de zi în casă sau la serviciu. Mulţi dintre cei cu astfel de probleme cred că au, pur şi simplu, o imunitate slabă, şi că răcesc des.


Alergiile au manifestări comune cu virozele de sezon, de aceea mulţi dintre noi le confundă. Dar dacă le tratăm ca pe răceli, cu medicamente precum ibuprofen, ne alegem doar cu efectele adverse, manifestările ca nas înfundat, strănutul şi, uneori chiar tusea, persistând în ciuda tratamentului.

Dacă ignorăm simptomele alergiilor, în timp ele pot evolua spre astm. De aceea, este foarte important să le deosebim de răceală şi să le tratăm ca atare.

„Pentru a deosebi rinita alergică de răceală, ar trebui să luăm în calcul şi dacă există cazuri de viroze în comunitatea în care trăim. În rinitele sezoniere, constatăm reluarea simptomelor de la un an la altul, în aceeaşi perioadă. Simptome care nu sugerează o rinită alergică sunt blocajul nazal fără alte simptome asociate, sângerările nazale repetate şi durerea“, explică medicul primar alergolog Camelia Berghea, de la ambulatoriul Spitalului Clinic de Psihiatrie „Alexandru Obregia“, din Bucureşti, şi blogger adevarul.ro.

Cum le deosebeşti

Simptom Răceală Alergie Tuse În mod obişnuit Uneori Dureri musculare Uneori Niciodată Mâncărimi oculare Rareori În mod obişnuit Oboseală persistentă Uneori Uneori Strănut În mod obişnuit În mod obişnuit, în salve, mai multe unul după altul Durere în gât În mod obişnuit Uneori Rinoree (curge nasul) În mod obişnuit În mod obişnuit Nas înfundat În mod obişnuit În mod obişnuit Febră Rareori Niciodată


Nu luaţi antibiotice!

O altă deosebire între cele două este că o răceală nu ar trebui să dureze mai mult de o săptămână, pe când manifestările alergiilor persistă pe toată durata contactului cu factorii alergeni. Mulţi dintre noi sunt tentaţi, atunci când observă că manifestările aşa-zisei răceli nu mai trec, indiferent câte aspirine am lua şi câte ceaiuri am bea, să ia antibiotice.

„În niciun caz nu luaţi antibiotice! Aceste medicamente sunt indicate doar în caz de infecţii bacteriene. Dacă le luăm pentru o banală răceală sau pentru o alergie, nu doar că nu dispar simptomele, dar există şi riscul să dezvoltăm rezistenţă la anumite bacterii“, subliniază medicul american William Schaffner, de la Centrul Medical al Universităţii Vanderbilt din Nashville, pentru ABC News.

Iarna se accentuează alergiile la factorii de interior

Mai ales în preajma Crăciunului, manifestările rinitei alergice se pot accentua, atrag atenţia specialiştii. În primul rând, pentru că în sezonul rece petrecem mai mult timp în interior şi ne expunem o perioadă mai îndelungată la factorii alergeni din interior, cum sunt acarienii din praf, părul de animale (dacă ţinem animale în casă) şi mucegaiul.

În plus, nivelul factorilor alergeni creşte, fiindcă frigul de afară ne împiedică să aerisim camerele la fel de des ca în sezonul cald, iar căldura din interior scade umiditatea din aer, ceea ce sporeşte iritarea căilor respiratorii.

Un alt factor care favorizează manifestarea agresivă a alergiilor de Sărbători este bradul de Crăciun, care poate conţine mucegai (de la modul în care a fost depozitat), dacă este natural, iar dacă este artificial, poate aduna o cantitate crescută de praf pe crengi.

Şi odorizantele sau lumânările parfumate cu „miros de Crăciun“ irită suplimentar căile nazale ale alergicilor. De asemenea, zăpada artificială sub formă de spray este contraindicată atât alergicilor, cât şi persoanelor sănătoase, fiindcă eliberează în aer substanţe chimice cu un efect similar asupra căilor respiratorii cu cele ale poluării.

Sănătate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite