15 simptome de cancer la femei. Ce semne nu ar trebui ignorate

15 simptome de
cancer la femei. Ce semne nu ar trebui ignorate

Femeile ar trebui să fie atente la modificările apărute în organism dacă vor să se păstreze sănătoase

Organismul este într-o permanentă schimbare. Uneori, modificări care par a fi normale pot anunţa, totuşi, un cancer. Care sunt simptomele la care ar trebui să fim atente?

Ştiri pe aceeaşi temă

Secretul de a ne păstra sănătoase este acela de a acorda atenţie corpului, observând modificările care pot apărea, afirmă dr. Robyn Andersen, de la Centrul de cercetări în cancer Fred Hutchinson din Seattle, citat de webmd.com.

Aşadar, la ce ar trebui femeile să fie atente?

1.Modificări la nivelul sânilor. Mulţi dintre nodulii apăruţi la sâni nu sunt cancer, dar ei ar trebui neapărat verificaţi de un medic de specialitate. La fel şi sfârcurile îngropate, secreţiile la nivelul acestora sau iritaţiile din jurul areolei mamare. Este posibil să fie nevoie de o mamografie, o biopsie – analiză care presupune recoltarea unei mici porţiuni de ţesut şi analiza acestuia.

2.Balonarea. „Femeile se balonează frecvent“, afirmă dr. Marleen Meyers, oncolog la Centrul medical NYU Langone. „Prin urmare, este firesc să aşteptaţi o săptămână pentru a vedea dacă trece de la sine“. Dacă acest lucru nu se întâmplă sau pierdeţi în greutate, aveţi sângerări, trebuie neapărat să mergeţi la medic. Balonarea constant poate anunţa unoeri un cancer ovarian. Este nevoie de o ecaminare pelviană, un test de sânge şi uneori o investigaţie medicală cu ultrasunete pentru a depista problema.

3.Sângerări între menstre. Scurgerile de sânge care nu se datorează menstruaţiei lunare pot avea multe cauze, de la fibroame uterine şi până la cancere de endometru. Sângerările apărute după instalarea menopauzei trebuie şi ele investigate medical.

4.Modificări apărute pe piele. Orice schimbare a formei, culorii, mărimii unei aluniţe sau a altor pete de pe piele pot anunţa un cancer al acestui organ. Adresaţi-vă de urgenţă medicului pentru un control medical şi o biopsie.  

5.Sânge în urină sau scaun. Adresaţi-vă medicului dacă vă confruntaţi cu o astfel de situaţie care trenează mai mult de o zi sau două. Sângele în scaun poate fi urmarea existenţei unor hemoroizi, dar poate fi şi semn de cancer de colon. Sângele în urină este întotdeauna semn precoce al cancerului de vezică sau de rinichi.

6.Inflamaţia ganglionilor limfatici. Anunţă de cele mai multe ori o infecţie. Dar şi anumite forme de cancer precum leucemia şi limfomul.

7.Dificultăţi la înghiţire. Dacă sunt ocazionale, nu sunt motiv de îngrijorare. Dar, atunci când se întâmplă des să nu puteţi înghiţi, să vomaţi sau să pierdeţi în greutate adresaţi-vă medicului pentru un control al stomacului.

8.Pierdere în greutate fără a ţine vreo dietă. Multe femei vor ca surplusul de greutate să se evapore dintr-o dată. Dar pierderea a mai mult de 5 kilograme în greutate fără a ţine vreun regim sau fără a face exerciţii fizice suplimentare poate fi un semn al problemelor de sănătate. Nu doar cancerul de pancreas poate fi incriminat, ci şi stresul sau tiroida. Cancerul de stomac şi de plămâni sunt şi acestea posibile.

9. Arsuri la stomac. Prea multă mâncare, băutură sau stres pot cauza arsuri la stomac. Dr. Marleen Meyers recomandă schimbarea dietei pentru o săptămână sau două pentru a vedea dacă simptomele dispar. Dacă nu, trebuie să vă adresaţi medicului. Arsurile la stomac persistente pot fi semn de cancer la stomac, esofag sau ovare.

10. Pete în gură sau pe buze. Fumătoarele trebuie să fie atente la apariţia petelor roşietice în gură sau pe buze care pot anunţa un cancer oral.

11.Febră. Febra care nu trece şi care nu poate fi explicată poate anunţa o leucemie sau un alt tip de cancer al sângelui.

12. Oboseală. Multe femei sunt obosite pentru că duc o viaţă agitată. Oboseala extremă însă care nu trece nu e normală. Adresaţi-vă medicului mai ales dacă aveţi şi alte simptome precum sânge în urină sau scaun.

13.Tuse. Simptomul trece în circa 3-4 săptămâni, dar nu trebuie ignorant dacă ţine mai mult. Cu atât mai mult dacă sunteţi fumătoare şi aveţi respiraţia scurtă. Dacă tusea este însoţită de expectoraţii sanguine mergeţi de urgenţă la medic. Poate fi semn de cancer la plămâni.

14. Durere. Cancere nu dau dureri de cap. Durerile care nu trec însă pot fi semnul unui cancer la creier, astfel că trebuie consultat medicul dacă simptomele nu trec într-o lună.

15.Durere de stomac şi depresie. Sunt rare, dar împreună anunţă un cancer de pancreas, mai ales dacă există antecedente în familie.

 

 

 

citeste totul despre: