Studiu sau glumă? Consumul zilnic al unei cantităţi mari de lapte poate dubla riscul privind o moarte timpurie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cât de bun este laptele? FOTO: thehealthypron.com
Cât de bun este laptele? FOTO: thehealthypron.com

Un studiu publicat de curând în „British Medical Journal” susţine că un consum zilnic de lapte într-o cantitate mult prea mare poate dubla riscul în ceea ce priveşte un deces timpuriu, potrivit „The Telegraph”.

Laptele a fost mult timp recomandat de medici şi nutriţionişti pentru creşterea aportului de calciu şi proprietatea sa de a menţine oasele puternice.

Un nou studiu sugerează că laptele contribuie prea puţin pentru întărirea oaselor şi poate duce la dublarea riscului unui deces timpuriu.

Pentru realizarea studiului a fost desfăşurată o cercetare la care au participat 61.000 de femei şi 45.000 de bărbaţi timp de 20 de ani în care persoanele au fost monitorizate în ceea ce priveşte problemele pe care le-au avut la nivelul sistemului osos. Astfel, în rândul femeilor există un risc ridicat în ceea ce priveşte posibilitatea suferiri unei fracturi, iar la nivel general, cei care au consumat zilnic în jur de 600-700 de mililitri de lapte au fost de două ori mai predispuşi decesului timpuriu, faţă de cei care au băut într-o cantitate mai mică.  

National Health Service din Marea Britanie a recomandat dintotdeauna laptele ca pe un aliment bun pentru combaterea osteoporozei şi susţine în continuare că jumătate de litru este o cantitate suficientă pentru doza de calciu recomandă zilnic.

„Rezultatele noastre ar putea pune sub semnul întrebării validitatea recomandărilor de a consuma cantităţi mari de lapte pentru a preveni fragilitatea oaselor”, a declarat autorul principal al studiului, profesorul Karl Michaelsson de la Universitatea Uppsala din Suedia, pentru „The Telegraph” punctând faptul că laptele poate fi asociată riscului unei rate ridicate de deces.

Louis Levi de la Public Health England s-a declarat rezervat privind noul studiu, la fel ca şi alte persoane din această zonă de cercetare.

Studiul a fost publicat în „British Medical Journal”.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite