Piersicile reduc ulcerul. Diferenţa dintre gastrită şi ulcer. Dieta potrivită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fumatul, alcoolul, abuzul de antiinflamatoare, mesele copioase, refluxul biliar produc dureri în capul pieptului. Atât gastrita, cât şi ulcerul sunt o inflamaţie a mucoasei gastrice şi au simptome asemănătoare. Care sunt, totuşi, diferenţele?

Persoanele care obişnuiesc să mănânce mult, să fumeze, fac abuz de antiinflamatoare şi au vârsta peste 60 de ani sunt mai predispuse să sufere de gastrită, o leziune a mucoasei gastrice care poate evolua către cicatrizare sau, dimpotrivă, poate duce la complicaţii grave, reprezentate în special de hemoragii şi perforaţii.

De cele mai multe ori, gastrita este asimptomatică, apar dureri în piept, greaţă, vărsături, balonare, arsuri şi scăderea poftei de mâncare.

Aceleaşi manifestări apar şi în cazul ulcerului - şi el tot o inflamaţie a mucoasei stomacului – dar durerile au o intensitate mai puternică şi apar în timpul mesei sau la câteva ore după.

În cazul gastritelor cronice tratamentul constă în medicamente care urmăresc diminuarea secreţiei acide, iar regimul alimentar exclude alimentele iritante.

Ulcerul apare atunci când între sucurile digestive implicate în digestie şi factorii care protejează peretele stomacului sau al duodenului intervine un dezechilibru. Boala este generată de cele mai multe ori de infecţia cu bacteria Helicobacter pylori care se fixează pe mucoasă şi o distruge.  La fel ca şi în cazul gastritei, tratamentul  se instituie pentru scăderea acidităţii sau de antibiotice, iar dieta trebuie să fie strictă.  

Astfel, bolnavilor cu ulcer le sunt permise alimente precum carnea de vacă, viţel, pasărre, peşte slab, şuncă slabă, legume fierte, piureuri, lapte dulce, smântână, caş, urdă, ouă fierte moi, făinoase, biscuiţi, dulciuri sub formă de budinci sau prăjituri cu aluat uscat, fructe fără sâmburi şi coji, ceaiuri, sucuri de morcovi, mere şi piersici.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite