Pătrunjelul şi ridichile sunt surse excelente de vitamina C. În ce condiţii îşi păstrează proprietăţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pătrunjelul amestecat cu lămâie poate fi consumat ca salată
Pătrunjelul amestecat cu lămâie poate fi consumat ca salată

De la pătrunjel se consumă atât frunzele, cât şi rădăcina. Aceasta din urmă, deşi are unele dintre caracteristicile morcovului, nu este la fel de bogată în betacaroten. Ridichile sunt de două  tipuri: cele roşii, recoltate primăvara şi cele albe sau negre, de origine orientală, respectiv, spaniolă, recoltate iarna.

Sezonul de pătrunjel proaspăt şi ridichi de grădină, precum şi de alte trufandale, e în toi, ambele legume fiind importante surse de vitamina C. Vitamina C este foarte importantă pentru păstrarea imunităţii corporale.

Într-o varietate de sortimente, cu frunze creţe sau simple, de un verde mai închis sau mai deschis, pătrunjelul ne oferă atât frunzele, cât ţi rădăcina. Vitamina C este depozitată în frunze, în timp ce rădăcina are betacaroten (vitamina A), e adevărat, într-o măsură mai mică decât morcovii.

Potrivit „ Abecedarului de nutriţie“ al academiaicnului Nicolae Hâncu, prin preparare termică sau uscare, frunzele de pătrunjel pierd mare parte din conţinutul de vitamina C, astfel că este important să le mâncăm în stare proaspătă. În bucătăria mediteraneeană şi nu numai frunzele de pătrunjel amestecate cu suc de lămâie sunt consumate ca salată. Cumarinele conţinute previn formarea anormală a cheagurilor de sânge.

Care este conţinutul energetic şi nutritiv al pătrunjelului la 100 de grame de frunze

Energie (kcal) – 35

Apă – 88%

Proteine – 1 gr

Carbohidraţi – 6 gr

Index glicemic – mic

Fibre alimentare – 3 gr

Ridichile fac parte din aceeaşi  familie cu muştarul

Gustul uşor piperat variază ca intensitate, în funcţie de sortiment. În principal, există două tipuri de ridichi: cele roşii, rotunde, recoltate primăvara şi cele albe, de origine orientală, şi negre, de origine spaniolă, recoltate iarna.

Pe lângă conţinutul bogat în vitamina C ridichile mai au şi fitonutrienţi implicaţi în prevenirea cancerului.

Care este conţinutul energetic şi nutritiv la 100 de grame (5 ridichi medii)

Energie – 16 kcal

Apă – 91%

Proteine – 0

Carbohidraţi – 4 gr

Index glicemic – mic

Fibre alimentare – 1 gr

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite