Oţeturi aromate pentru mai multă sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto Shutterstock
Foto Shutterstock

Oţetul de mere este un foarte bun vehicul pentru macerarea plantelor aromate. Împreună, creează licori cu multiple proprietăţi vindecătoare.

Cu aproape trei mii de ani în urmă, tratatele egiptene de medicină menţionau oţetul de mere ca fiind un remediu aproape universal. Se obţine foarte uşor, în linii mari prin macerarea bucăţilor de mere care rămân după ce acestea se storc, la care se adaugă miere şi alte plante aromate, în funcţie de remediul pe care vrem să-l obţinem. 

Se pot adăuga astfel: mentă, lavandă, cimbru, rozmarin, trandafir, tarhon etc. – şi vor rezulta oţeturi cu proprietăţi uimitoare.

Dar numai egiptenii s-au bucurat de efectele lui, pentru că el apare menţionat şi în scrierile lui Hipocrate. Şi nu doar oţetul de mere, ci şi cel de struguri.

Oţetul simplu, de mere

Aproape toate afecţiunile uzuale beneficiază de ameliorări de pe urma lui.

Pentru reglarea greutăţii corporale, se bea în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, câte un pahar cu apă plată în care se adăugă două linguriţe de oţet de mere. Apoi, după fiecare masă, se mai bea câte o jumătate de pahar cu apă amestecată cu o linguriţă de oţet.

Problemele bilei se liniştesc cu o linguriţă-două de oţet de mere luate cu 20-25 de minute înainte de fiecare masă.

Dă rezultate şi în caz de migrene, în care se recomandă chiar inhalarea vaporilor de oţet.

Reumatismul va dispărea şi el, treptat, în timpul acestor cure, care au un efect puternic de detoxifiere a organismului.
În cazul durerilor de gât, se face din oră în oră gargară cu o soluţie din patru linguri de oţet de mere la o cană de apă.

Oţetul mentolat şi cel de lavandă

Se pune la macerat în oţet de mere cel mai aromat soi de mentă. Se obţine astfel cel mai indicat remediu pentru febră în cazurile de infecţii respiratorii şi nu numai. Inhalaţiile cu acest oţet îndepărtează starea de vlăguire produsă de răceală.

Are efecte foarte bune şi în cazul durerilor de cap, al celor musculare şi în cazul reumatismului inflamator. Oţetul în care a fost macerată levănţica are proprietăţi relaxante şi are are capacitatea de a reface pielea afectată de arsuri şi dă rezultate excelente în cure interne pentru problemele bilei şi în cazul infecţiilor cu giardia.

Oţeturi din rozmarin, salvie şi trandafiri

Rozmarinul macerat în oţet de mere conţine unul dintre secretele cosmeticienilor experimentaţi - menţine tinereţea şi supleţea pielii. Tot pentru uz extern, acesta este de un real folos în masajul zonelor amorţite. Pentru uz intern, stimulează digestia şi ajută în tratamentul gastritelor hipoacide.

Oţetul din salvie se macerează timp de 124 de zile lângă o sursă de căldură. Se obţine astfel un lichid excelent, care se foloseşte sub formă de gargară în tratamentul afecţiunilor respiratorii, şi pentru masaj în caz de transpiraţii nocturne. Este dezinfectant, revigorant, antisudorific.

Oţetul de trandafiri se prepară din petale de trandafiri şi oţet din mere pădureţe şi dă rezultate extraordinare în cazuri de febră ridicată.
 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite