Deşi spanacul este bogat în fier şi calciu, organismul nu le poate asimila. Cu ce legumă îl putem înlocui

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spanacul este bogat în vitamine şi minerale
Spanacul este bogat în vitamine şi minerale

Spanacul are puţine calorii şi, în stare crudă, este bogat în vitaminele C şi A.  Fiert prea mult poate să aibă gust de pământ şi consistenţă vâscoasă.

Cu frunză dreaptă sau creaţă, spanacul este un dintre vedetele legumelor de primăvară, indicat atât în curele de detoxifiere, cât şi  pentru combaterea anemiei, a oboselii sau epuizării.

Însă, atrag atenţia nutriţioniştii, cu toate că este bogat în fier şi calciu, organismul nostru nu poate asimila decât în mică măsură aceste minerale din pricina acidului oxalic. „Prin comparaţie, organismul utilizează 50% din calciul conţinut în broccoli şi doar 5% din calciul conţinut în spanac“, se arată în „Abecedarul de nutriţie“, coordonat de academicianul Nicolae Hâncu.

Aceasta nu înseamnă însă că spanacul este o legumă la care trebuie să renunţăm. Aceasta pentru că este o legumă cu multe vitamine şi nutrienţi benefici pentru sănătate. În stare crudă, spanacul este foarte bogat în vitaminele C şi A (betacaroten) vitamine importante în creşterea imunităţii şi a sănătăţii ochilor. În plus, conţine vitamina B6 şi acid folic şi, totodată, este sărac în calorii, fiind ideal în dietele de detoxifiere de la începutul primăverii.

Care este conţinutul energetic şi nutritiv al spanacului/ 100 de grame

Energei – kcal    23

Apă (%)               91

Proteine (gr)      3,5

Indice glicemic   mic

Fibre alimentare (gr)      3

Broccoli, sărac în calorii, bogat în antioxidanţi

La fel ca şi spanacul, broccoli este o legumă bogată în vitaminele A şi C. Are la fel de puţine calorii, dar este bogată în fibre, celuloză, fitonutrienţi şi apă. Leguma congelată este o alternativă corectă la cea proaspătă. Fiartă prea mult însă poate avea un gust neplăcut şi îşi pierde mare parte din minerale şi vitamine, astfel că cel mai bine este să o consumăm crudă (în salate) sau fiartă la aburi.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite