De ce apare mătreaţa şi cum putem scăpa de ea cu remedii naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De ce apare mătreaţa, chiar dacă vă spălaţi cu cel mai scump şampon şi aveţi un stil de viaţă sănătos, este o întrebare care-i macină pe mulţi. Răspunsul specialiştilor oferă lămuririle necesare. Mătreaţa poate fi prevenită de cele mai multe ori, iar remediile naturale pot fi de mare ajutor în această luptă pentru un scalp sănătos.

Mătreaţa este o afecţiune frecventă a scalpului, care poate apărea din cauza mai multor factori.

De regulă, mătreaţa apare ca o consecinţă a unui scalp foarte uscat, a iritaţiilor provocate de seboreea produsă în exces sau a ciupercii Mallasezia, aflată la nivelul scalpului şi care se înmulţeşte din cauza dietei necorespunzătoare, a anumitor dereglări hormonale sau chiar a stresului.

De ce apare mătreaţa

Principala cauză a apariţiei mătreţii este pielea uscată a capului, caz în care este recomandată spălarea cu un şampon hidratant şi efectuarea unui peeling, care să îndepărteze mătreaţa uscată

Apoi, mătreaţa sub formă de cojiţe poate fi şi o consecinţă a vopsirii părului, care afectează pH-ul de la nivelul scalpului. Recomadarea specialiştilor în acest caz este folosirea unor uleiuri speciale pentru scalp, care se lasă să acţioneze 10-20 de minute.

Mătreaţa mai poate apărea şi la persoanele cărora li se îngraşă foarte tare părul. Aspectul gras şi murdar este dat de faptul că nu se şamponează şi nu se clăteşte părul suficient, astfel încât sebumul secretat interacţionează cu anumite ingrediente din produsele cosmetice, luând naştere mătreaţa.

Situaţiile stresante, alimentaţia bogată în alimente grase şi dulciuri, dereglările hormonale pot, de asemenea, să favorizeze dezvoltarea cu repeziciune a ciupercii Mallasezia şi apariţia mătreţii.

Dermatita seboreică este o altă cauză a apariţiei mătreţii, aceasta manifestându-se prin scalp roşu şi uleios, acoperit de cruste albe sau gălbui.

Transpiraţia excesivă, temperaturile scăzute sau umezeala crescută sunt alte cauze care explică de ce apare mătreaţa.

Remedii naturale pentru mătreaţă

Există numeroase şampoane special destinate tratamentului mătreţii, îndeosebi cele pe bază de hidrocortizon, însă nu întotdeauna acestea funcţionează.

Pentru astfel de cazuri, specialiştii recomandă compresele îmbibate în ser fiziologic şi câteva picături de oţet de mere (contraindicat dacă suferiţi de dermatită seboreică), precum şi măştile capilare cu ulei de măsline şi acid salicilic (aspirină) sau zeamă de lămâie, aplicate o dată sau de două ori pe săptămână.

Astfel de tratamente curăţă delicat scalpul, îl hidratează, previn apariţia mătreţii şi regenerează firele de păr.

Un alt remediu eficient contra mătreţii este uleiul de ricin cu vitamina A. Tamponaţi pielea capului şi lăsaţi să acţioneze amestecul timp de 10 minute, apoi spălaţi-vă pe cap cu un şampon dcu acţiune blândă, de preferat din gama celor pentru copii.

Pentru prevenirea uscării excesive şi a mâncărimii pielii, este indicat sucul din aloe vera, care previne descuamarea pielii şi acţionează ca un antiseptic natural, echilibrând nivelul de sebum. Se aplică suc de aloe pe zona afectată, se lasă să acţioneze aproximativ o oră şi se clăteşte pielea sub jet de apă rece.

Masajul cu iaurt poate fi, de asemenea, eficient contra mătreţii. Masaţi pielea capului o dată pe săptămână cu iaurt. Se stă 15 minute şi se clăteşte cu apă călduţă spre rece sau cu infuzie de rozmarin, urzici sau cimbru.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite