Ceaiul verde, o băutură sănătoasă pentru creier. Câte ceşti trebuie să bei zilnic
0Riscul de accident vascular cerebral poate fi ţinut pe loc cu ajutorul ceaiului verde, potrivit unui studiu realizat în Olanda. Specialiştii susţin că cinci ceşti de ceai băute zilnic limitează pericolul de a suferi un atac cerebral sau diabet.
Numeroase studii confirmă beneficiile ceaiului verde pentru sănătate. Recent, cercetătorii olandezi au analizat toate cercetările ştiinţifice despre ceai din ultimii 10 ani. „Am constatat că în literatura de specialitate se precizează foarte clar că ceaiul verde este benefic pentru sănătate”, a declarat Eert Schoten, purtătorul de cuvânt al Autorităţii de sănătate din Olanda, citat de Daily Telegraph.
„Trei până la cinci ceşti de ceai pe zi reduc tensiunea arterială, glicemia şi riscul de accident vascular cerebral, astfel încât recomandarea de a bea ceai poate deveni una dintre cele 16 măsuri directoare”, adăugat oficialul.
Acest studiu confirmă concluziile unui alt studiu, din Japonia, publicat în revista „Stroke”, editată de American Heart Association. Japonezii spun însă că două-trei ceşti de ceai verde permit reducerea riscurilor cu 14% a tuturor tipurilor de AVC, comparativ cu un consum mic sau deloc. Iar un consum de patru ceşti pe zi ajută la reducerea riscului cu 20%.
„Consumul de ceai verde ar trebui considerat o măsură de sănătate publică”, precizează autorităţile sanitare olandeze.
Cu toate acestea, sunt specialişti care afirmă că cinci ceşti de ceai verde pe zi ar fi cam mult. Motivul? Ceaiul verde conţine o substanţă numită teină, o moleculă din familia cofeinei, care poate avea efecte nedorite: nervozitate, agitaţie, insomnii, diaree. Aşadar, ceaiul verde e bun, dar în cantităţi care să nu depăşească două-trei ceşti pe zi. Peste aceste doze se pot face simţite reacţiile adverse.
Oricum, gravidele, femeile care alăptează, copiii şi adolescenţii, persoanele cu boli de inimă, hepatice sau neurologice nu au voie să consume ceai verde.
Pe lângă consumul de ceai verde, specialiştii adaugă şi alte măsuri pe lista celor care previn accidentele vasculare cerebrale: alimentaţia echilibrată, practicarea unui sport, evitarea fumatului şi a consumului de alcool, somnul odihnitor.