7 ajutoare naturale în timpul menopauzei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stările anxioase, una dintre manifestările menopauzei Foto Arhiva Adevărul
Stările anxioase, una dintre manifestările menopauzei Foto Arhiva Adevărul

Unele femei trec de menopauză fără probleme deosebite. Pentru celelalte, natura a pregătit mai multe remedii care să le ajute să facă faţă acestei perioade deosebite din viaţa lor.

Menopauza nu este în mod evident o boală. Este un reper, care marchează  perioadei fertile. De regulă, fenomenul apare la femeile ajunse la vârsta de 45-50 de ani sau chiar mai devreme, în cazul insuficienţei ovariene sau a unor intervenţii chirurgicale în zona pelviană. Practic, secreţia hormonală ovariană scade treptat (premenopauza) până când, la un moment dat, se opreşte (menopauza).

Din cauza scăderii nivelului anumitor hormoni, al progesteronului şi mai ales al estrogenului, cel implicat în reglarea temperaturii corpului, formarea osoasă şi echilibrul membranelor mucoase ale vaginului, apar adesea:

• palpitaţii şi bufeuri de căldură;
• perturbări ale somnului;
• tulburări emoţionale dintre cele mai diverse, de la stări de nervozitate la frică sau depresie;
• uscăciune vaginală, cu dureri în timpul contactului sexual şi creşterea frecvenţei infecţiilor vaginale;
• scăderea apetitului sexual;
• tulburări de memorie.

Plantele salvatoare

Pentru a ţine în frâu aceste modificări supărătoare, natura pune la dispoziţie femeilor mai multe soluţii. Printre cele mai folosite se numără:

Lemnul-dulce – este una dintre cele mai bogate surse cunoscute de fitoestrogen, hormon vegetal care ajuns în organismul femeilor are aceleaşi efecte ca estrogenul secretat de ovare, fără a avea însa efectele secundare ale medicamentelor de sinteză cu acest hormon. Remediul se administrează sub formă de tinctură, câte o linguriţă diluată în apă, de trei ori pe zi, înainte de mese.

Talpa gâştei este o altă o sursă geneorasă de fitoestrogen, care contribuie la reglarea hormonală. Se poate lua sub formă de infuzie obţinută dintr-o linguriţă de plantă uscată la o cană cu apă sau sub formă de tinctură, câte 30 picături, de două ori pe zi şi o dată seara la culcare.

Frunzele de viţă-de-vie – constituie un remediu vechi şi renumit în combaterea tulburărilor menopauzei. Se utilizează ca decoct, din 50 g frunze la un litru apă, din care se consumă trei căni pe zi, înainte de mese.

Păducelul – ameliorează palpitaţiile, bufeurile, insomnia, iritabilitatea, zgomotele în urechi, fluctuaţiile tensiunii arteriale. Se administrează sub formă de infuzie preparată dintr-o linguriţă la un litru de apă sau sub formă de tinctură, câte 10-15 picături, de trei ori pe zi.

Salvia – reduce transpiraţia nocturnă, devenită o promblemă pentru multe femei aflate la menopauză, dar şi incidenţa palpitaţiilor. În acest scop se iau 3 până la 15 picături de tinctură de trei ori pe zi în jumătate de cană de apă sau ceai. Dacă preferaţi infuzia, atunci puneţi o lingură de flori şi frunze într-o cană cu apă clocotită. După 15 minute „leacul” e gata. Se ia o dată pe zi, cel mai bine înainte de somn.

Valeriana – are proprietăţi calmante şi sedative demonstrate, astfel încât este de mare ajutor în stările de anxietate, de nervozitate şi irascibilitate. În plus, şi-a demonstrat eficienţa în combaterea insomniei, dar şi în tratarea aritmiei cardiace, a hipertensiunii şi, în general, a problemelor cardiovasculare care apar pe fond nervos în această perioadă. De regulă, se administează sub formă de tinctură, câte 50 de picături de patru ori pe zi.

Cimbrişorul – foarte util în cazurile în care apar ameţeli, în plus este calmant şi antibacterian. Se beau câte trei căni de infuzie, preparată din două linguri de plantă la un litru de apă fierbinte.

Studiile au arătat că activitatea fizică viguroasă zilnică reduce bufeurile şi transpiraţiile noctorne, ajută la îmbunătăţirea a echilibrului hormonal şi implicit a stării de spirit, dar şi a  circulaţiei sanguine şi a funcţiilor cardiace.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite