Scrâşnitul dinţilor în timpul somnului îţi dă dureri de cap şi de maxilare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Scrâşnitul dinţilor în timp ce dormi nu este doar un obicei enervant de zgomotos pentru vecinul de pat, dar poate cauza dureri de cap, de maxilare şi îţi poate chiar toci dinţii.

Bruxismul, adică scrâşnitul dinţilor în timpul somnului, are loc ca rezultat al nepotrivirii dinţilor în construcţia maxilarului, sau măcar a acestei impresii, este de părere Matthew Messina, medic stomatolog american şi purtător de cuvânt pentru Asociaţia Stomatologilor din SUA. „Din anumite motive, dinţii nu se potrivesc perfect, sau locul unde dintele se potriveşte bine nu este chiar acolo unde se aşează atunci când muşchii sunt relaxaţi“, explică dr. Messina pentru „Huffington Post“.

Mai simplu spus, bruxismul are loc atunci când corpul vede în această nepotrivire o piedică şi încearcă să o „tocească“, să scape de ea. „Şi, eventual, corpul va învinge, deoarece avem destulă putere în maxilare pentru a crăpa dinţii, a-i distruge plombele sau a-i toci“, adaugă medicul stomatolog.

Un vinovat de scrâşnitul dinţilor este stresul

Un diagnostic oficial al bruxismului se dă atunci când acest fenomen are loc timp de mai mult de trei nopţi pe săptămână, timp de cel puţin trei luni. Tulburarea nu se manifestă chiar în fiecare noapte, ci cu intermitenţe, şi este mai des întâlnită în cazul copiilor şi mai puţin frecventă la adulţi. Problema principală şi imediată este că poate cauza dureri de cap, de maxilare şi, mai târziu, tocirea dinţilor, pierderea lor sau sensibilitate dentară.

Stresul este un declanşator cunoscut al bruxismului, pentru că, atunci când eşti stresat, capeţi o energie ce trebuie eliminată într-un fel sau altul. Acest „fel sau altul“ reprezintă pentru unii oameni contracţia muşchilor. Toată lumea răspunde la stres în moduri diferite. Tocmai de aceea nu toţi scrâşnesc dinţii. Dacă ai o problemă preexistentă cu dinţii şi mai adaugi nişte stres, corpul va vedea în încleştarea şi scrâşnirea dinţilor o eliberare“, continuă dr. Messina.

Totuşi, nu toate cazurile de bruxism au aceleaşi cauze. Pentru unii oameni poate fi vorba de o problemă cu muşcătura. Pentru alţii, este posibil să existe o problemă de articulaţii. Sau, pur şi simplu, bruxismul poate fi rezultatul schimbării poziţiei de somn sau a stilului de dormit. 

Declanşarea bruxismului poate fi ceva foarte simplu, ca lovirea bărbiei de ceva, sau o muşcătură mai tare dintr-o bomboană dură care îţi poate ajusta puţin aliniamentul muşcăturii. „Cel mai bine este să te gândeşti că dinţii tăi sunt fixaţi în plastilină, nu în piatră“, ne sfătuieşte dr. Messina pentru a avea o idee despre cât de uşor este să deviezi muşcătura.

Ce să faci să scapi de scrâşnitul dinţilor

Ai putea să începi prin reducerea cantităţii de cafeină şi alcool ca să scapi de bruxism. Scopul este să linişteşti muşchii şi să le reduci activitatea pentru a reduce scrâşnitul nocturn. 

De ajutor mai poate fi şi o compresă cu apă caldă aplicată pe maxilar.

Meditaţia, yoga sau eliminarea stresului prin alte mijloace poate reduce tensiunea şi activitatea musculară, ne sfătuieşte Messina. 

De asemenea, ai putea să iei în considerare şi o pauză de la mestecat gumă, deoarece evitarea oricărei activităţi care mimează scrâşnitul dinţilor poate fi de ajutor. 

Nu uita să consulţi medicul dentist pentru a vedea ce pagube s-au produs deja la dinţi şi, eventual, pentru sugerarea unor produse specifice care să fie purtate în timpul somnului şi care împiedică tocirea dinţilor.  


Citeşte şi:

STUDIU Apneea de somn poate cauza pierderea auzului

Oamenii care suferă de apnee de somn, care se manifestă prin întreruperea respiraţiei în timpul somnului, pot avea un risc crescut de pierdere a auzului, potrivit unui nou studiu.

Sindromul capului care explodează – o tulburare de somn zgomotoasă

Se ştiu foarte puţine despre multe dintre cele mai ciudate tulburări de somn, cum ar fi paralizia nocturnă, mâncatul în somn, terorile nocturne sau sexsomnia. Una dintre necunoscute este şi sindromul capului care explodează, în care persoana care doarme este trezită brusc de un sunet înspăimântător, ca de explozie.

Gustările inconştiente de la miezul nopţii, o tulburare serioasă de somn

Mâncatul în somn este, în mod surprinzător, o afecţiune destul de comună, mai ales la persoanele care obişnuiesc să ia somnifere. Cei care se ridică din pat în crucea nopţii pentru o gustărică de obicei nu ţin minte ce au făcut, chiar dacă au gătit o întreagă masă, folosind obiecte periculoase. Mai mult, plăcerile alimentare din timpul somnului pot fi din cele mai ciudate, cum ar fi ţigări cu unt sau substanţe de curăţat.

De la coşmaruri la halucinaţii nocturne. Ce-ţi dezvăluie visele despre sănătatea ta

Poate că discuţiile despre înţelesul ascuns al viselor sunt fascinante, însă oamenii de ştiinţă consideră că semnificaţia lor este foarte importantă, şi nu din cauza simbolisticii. Visele pot oferi indicii vitale despre sănătate şi chiar pot avertiza specialiştii de boli ale căror simptome fizice se pot manifesta şi după ani de zile.

10 tulburări de somn ciudate şi înspăimântătoare

Somnul ar trebui să fie o perioadă de pace şi de relaxare. Mulţi dintre noi trecem prin toate stările obişnuite ale somnului: somnul uşor (non-REM) şi somnul adânc (REM) în care au loc şi visele. Dar atunci când graniţa dintre aceste etape se confundă, somnul poate deveni înspăimântător. De fapt, anumite tulburări de somn par mai degrabă desprinse din filmele de groază.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite