Nu lăsa căldura să-ţi strice somnul! Trucuri să te odihneşti bine în nopţile de vară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Insomniile de vară sunt din ce în ce mai frecvente, fiindcă temperaturile crescute sunt principalul factor care ne strică odihna. Putem lua, totuşi, câteva măsuri simple ca să dormim bine şi în nopţile caniculare.

Vremea ploioasă de până acum ne-a afectat, poate, moralul, dar măcar am putut să dormim bine, serile fiind chiar răcoroase în cea mai mare parte a timpului. Imediat ce se instalează temperaturile de peste 30 de grade Celsius inclusiv noaptea, nu ne mai putem odihni cum trebuie, de vină fiind sistemul de termoreglare al organismului.

„Oamenii sunt homeotermi“, explică medicul José Haba-Rubio, de la Centrul de Cercetare a somnului din Lausanne (Elveţia), citat de somnului.

„Dacă temperatura internă creşte prea mult în timpul somnului, creierul intră în stare de alertă, ceea ce ne determină să ne trezim sau chiar să nu putem adormi deloc“, lămureşte medicul Haba-Rubo. Cele mai serioase probleme în acest sens le întâmpină copiii foarte mici şi vârstnicii, ale căror sisteme de termoreglare fie nu sunt bine dezvoltate, fie sunt afectate de trecerea timpului.

Ce măsuri ar trebui să iei

Lenjeria să fie din bumbac sau din alte ţesături naturale, ca să-ţi permită să transpiri, cunoscut fiind faptul că transpiraţia ajută la reglarea temperaturii corpului.

Camera trebuie să fie bine ventilată. Dacă nu ai aparat de aer condiţionat, atunci curentul – produs prin deschiderea ferestrelor din părţi opuse ale locuinţei – este cea mai bună soluţie. Desigur, nici cu aerul condiţionat nu trebuie să exagerăm. Persoanele sensibile nu pot suporta ca aerul să bată direct în zona de dormit. În plus, temperatura din interior trebuie să fie mai mică cu maximum 5 grade Celsius comparativ cu cea de afară şi nu trebuie să scadă sub 22-23 de grade Celsius.

Umezeşte cu un pulverizator cearşaful, draperiile ori perdeaua. Atunci când se evaporă, apa reduce uşor temperatura ambiantă. De asemenea, poate funcţiona ca pijamaua să fie puţin umedă.

Orice aparat electronic emite căldură, aşa că ar fi bine să elimini televizorul, calculatorul, laptopul din dormitor. Şi lumina produsă de acestea îţi perturbă somnul, aşa că excluzându-le din camera de dormit, îndepărtezi de doi factori de risc dintr-o dată.

Nu face sport după ora 20.00, fiindcă activitatea fizică creşte temperatura internă a corpului.

Nu mânca imediat înainte de culcare, fiindcă procesul de digestie creşte, şi el, temperatura internă a corpului. Şi consumul de alcool are acelaşi efect, de ridicare a temperaturii, nu de scădere, aşa cum am spera. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite