Dormitul la răcoare accelerează metabolismul şi slăbeşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dormitul într-un ambient răcoros poate stimula metabolismul, accelerând procesul de ardere a grăsimilor, protejând împotriva obezităţii şi a diabetului zaharat, susţin cercetătorii australieni.

O echipă de cercetători de la Institutul de Cercetări Medicale Garvan din Sydney, Australia, a descoperit că temperaturile reci pot stimula creşterea de ţesut adipos brun, numit şi grăsime brună - BAT (brown adipose tissue), informează Huffington Post.

Rolul acestei grăsimi brune este esenţial: ea este termogenă, adică arde energie pentru a produce căldură. Din acest motiv, ea stimulează sănătatea metabolică şi poate astfel proteja împotriva obezităţii şi a diabetului zaharat.

În cadrul studiului, cercetătorii au implicat cinici bărbaţi sănătoşi, pe care i-au rugat să-şi trăiască viaţa în mod normal în timpul zilei, dar să-şi petreacă nopţile într-un laborator de cercetare, timp de patru luni.

În prima lună, temperatura din laborator în care dormeau subiecţii a fost menţinută la 24 de grade Celsius, o temperatură neutră la care organismul nu trebuie să "lucreze" pentru a genera sau pierde căldură.

În următoarea lună, temperatura în laborator a fost redusă la 19 grade Celsius, în a treia lună a fost adusă din nou la 24 de grade Celsius, iar în ultima lună a fost urcată la  27 de grade Celsius. La sfârşitul fiecărei luni, cercetatorii au măsurat cantiatea de grăsime brună a bărbaţilor şi le-au evaluat modificările metabolice.

Marea necunoscută până să desfăşurăm acest studiu era dacă putem influenţa creşterea sau reducerea cantităţii de grăsime brună la o fiinţă umană", a declarat endocrinologul Paul Lee, co-autorul studiului.

El a precizat că în luna „rece”, în care voluntarii au trebuit să doarmă la o temperatură de 19 grde Celsius, cantitatea de grăsime brună a crescut cu 30-40%. În următoarea lună, în care tempartura a fost adusă la nivelul neutru de 24 de grade Celsius, cantiatea de ţesut adipos brun s-a redus, revenind la nivelul la care era la începutul experimentului. Mai mult, în cea de-a patra lună, în care temperatura a fost ridicată la 27 de grade Celsius, volumul de grăsime brună a scăzut sub nivelul iniţial.  

Aceasta nu este prima data când oamenii de ştiinţă au legat temperatura ambientală cu grăsimea corporală. Un studiu din 2006 a sugerat că utilizarea încălziri centrale şi a aparatelor de aer condiţionat pentru a menţine în casă o  temperatură constantă determină organismul să cheltuie mai puţină energie, pentru că nu mai trebuie să lucreze pentru a se încălzi sau răci, ceea ce poate duce la o acumulare mai mare de grăsime.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite