De ce sforăim mai zgomotos pe măsură ce îmbătrânim

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sforăitul poate fi un simptom al apneei de somn. FOTO: Arhivă
Sforăitul poate fi un simptom al apneei de somn. FOTO: Arhivă

Sforăitul partenerului de viaţă pare din ce în ce mai puternic odată cu trecerea anilor? Nu este de mirare, mai ales dacă kilogramele s-au acumulat, sunt de părere specialiştii.

Dr. Rafale Pelayo de la Centrul de Somnologie Stanford, ştie exact care este sunt cauzele sforăitului şi de ce devine mai zgomotos pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Potivit medicului, sforăitul este cauzat de o îngustare a căilor respiratorii, care se acutizează odată cu trecerea anilor din cauza greutăţii excesive.

„Odată cu îmbătrânirea există tendinţa ca organismul să stocheze grăsimile doar în anumite părţi ale corpului, cum ar fi cele din zona gâtului“, spune dr. Pelayo.

De asemenea, vârsta înaintată înseamnă şi o pierdere a tonusului muscular, completează medicul.


În cazul femeilor, după menopauză au loc modificări hormonale importante, care au drept consecinţă acumularea kilogramelor.  Diminuarea secreţiei de progesteron, de exemplu, poate duce la creşterea în greutate.

Există numeroase soluţii mai mult sau mai puţin eficiente contra sforăitului, printre care plasturii, spray-urile, pernele anatomice sau diverse exerciţii, însă pierderea în greutate reprezintă cea mai sigură cale prin care puteţi scăpa de sforăit, recomandă medicul.

Sforăitul poate fi adeseori un simptom al apneei de somn, o problemă medicală severă ce constă în întreruperea respiraţiei în timpul somnului, senzaţie de sufocare în somn, cefalee matinală şi somnolenţă excesivă pe parcursul zilei.

Dacă prezentaţi astfel de simptome, este important să mergeţi la medic pentru un diagnostic precis şi pentru prescrierea celui mai eficient tratament.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite