Pizza, o ameninţare la fel de mare ca Ebola? De ce este pusă în pericol viaţa când alegem să consumăm acest produs

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unele cutii în care este pusă pizza după preparare conţin o substanţă chimică de care trebuie să ne ferim, PFC (perfluorochemical). FOTO: Shutterstock
Unele cutii în care este pusă pizza după preparare conţin o substanţă chimică de care trebuie să ne ferim, PFC (perfluorochemical). FOTO: Shutterstock

Jurnalistul Matt Saccaro de la mic.com prezintă într-un articol recent modul cum un aliment precum pizza ne poate zdruncina sănătatea. Cauza? Cutia în care este pusă pizza după preparare pentru a ne fi livrată ar putea fi o ameninţare mai mare ca Ebola pentru sănătatea noastră.

Cutiile de pizza (precum şi alte tipuri de ambalaje alimentare) conţin de cele mai multe ori compuşi fluoraţi numiţi PFC (perfluorochemical). Producătorii folosesc PFC din mai multe motive, rolul acestora fiind de a face ca produsele să fie mult mai rezistente la contactul cu apa sau grăsimile (partea interioară).

PFC sunt periculoase, iar întrebarea pusă de jurnaliştii de occidentali este: în ce măsură? Tot aceştia răspuns argumentând că un număr considerabil de retaileri de haine evită să vândă haine care conţin PFC. Un argument este adus şi de publicaţia „Washington Post” care a susţinut că disfuncţiile tiroidiene, încetinirea dezvoltării creierului copilului în perioada prenatală şi în cea postnatală sau probleme la nivelul testiculelor sunt de multe ori cauzate de PFC.

În 2011, Administraţia Alimentelor şi Medicamentelor (FDA) din SUA a interzis această substanţă datorită efectelor sale secundare. Cu toate acestea, furnizorii  de produse alimentare pot în continuare să importe cutii de pizza care conţin aceste substanţe chimice din alte ţări. Cutiile de pizza în cauză, precum şi alte pituri de ambalaje alimentare, conţin perclorat, un poluant chimic ale cărui efecte sunt similare cu cele ale PFC. Percloratul este folosit pentru sigilarea containerelor cu produse alimentare.

Organizaţiile americane care se asigură de protecţia consumatorilor au înaintat două petiţii Consiliului de Apărare a Resurselor Naturale(NRDC). O primă petiţie cere FDA să interzică utilizarea percloratului în ambalajele alimentare. Cealaltă prevede ca FDA să modifice actul normativ care permite companiilor să utilizeze ambalaje care conţin ambalaje PFC, indiferent de unde sunt aduse acestea.

Petiţia NRDS în ceea ce priveşte percloratul citează studii care arată că substanţa chimică este omniprezentă în ambalajul pentru alimentele uscate, iar ceea ce este subliniat este că percloratul a început să fie tot mai folosit în produse care vizează copiii mici.   

În ultimii ani, oamenii au devenit mai circumspecţi şi precauţi în ceea ce priveşte consumul de alimente tip fast-food. Un caz evident pentru această situaţie este evitarea produselor de la McDonalds după cum susţin cei de la mic.com. Astfel, lanţul de restaurante ale McDonald au înregistrat vânzări mult mai mici, mai ales în Statele Unite şi Asia. Astfel, marea companie a nevoită să înceapă o campanie de recredibilizare în ochii publicului.

Mic.com punctează faptul că autorităţile americane preferă să fie preocupate de problematică cutiilor de pizza şi a hamburgerilor făcuţi nu numai din carne, ci să-şi îndrepte atenţia doar „asupra isteriei cauzate de Ebola”. Astfel, este subliniat faptul că Ebola a făcut doar o victimă pe pământ american până acum, în timp ce nutriţia proastă şi obezitate ar cauza moartea a aproape 300.000 de americani numai în acest an, potrivit estimărilor.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite