„Norocoşii preferă gustul sărat“. Cum se clasifică bărbaţii după slăbiciunile alimentare
0Datele statistice arată că un bărbat din şase cu vârste până la 30 de ani are kilograme în plus. La maturitate, cifra se dublează. Cum se clasifică bărbaţii după slăbiciunile alimentare, în opinia medicului de diabet, nutriţie şi boli metabolice dr. Mihaela Bilic.
„Un proverb popular spune că „bărbatul trebuie să fie puţin mai frumos decât dracul“, exigenţă care este îndeplinită probabil de o mare parte dintre reprezentanţii sexului puternic. La ei nu contează aspectul fizic, nimeni nu-i judecă dacă sunt graşi sau slabi, dacă au burtă sau chelie, dacă sunt mici de înălţime sau au nasul mare“, potrivit specialistei. .
Atu-urile unui bărbat nu ţin neapărat de înfăţişare, mai spune aceasta pe mihaelabilic.ro. „El trebuie să aibă carismă, farmec, maniere, să fie plăcut, îngrijit, îmbrăcat cu gust, respectuos, atent, tandru sau, în lipsa tuturor acestor calităţi, să aibă bani şi o maşină frumoasă. De când e lumea bărbaţii cuceresc şi femeile se lasă cucerite, iar instinctul de perpetuare a speciei ne face să fim puţin exigente, aşa că domnilor, sunteţi norocoşi… va exista întotdeauna cineva sensibil la micile voastre atenţii.“
Chiar dacă bărbaţii nu au obsesia kilogramelor în plus aşa cum o au femeile, din motive de sănătate, e bine de ştiut că orice kilogram în plus creşte şi la ei riscul de afecţiuni cardiovasculare, infarct miocardic, hipertensiune arterială, accident vascular cerebral, colesterol şi trigliceride crescute, diabet zaharat tip 2, ateroscleroză, gută, cancer de colon şi de ficat, impotenţă.
„Statisticile arată că unu din şase bărbaţi până în 30 de ani au kilograme în plus, iar după 40 de ani cifra se dublează, astfel că unu din trei este supraponderal. Nu este de glumit! Mortalitatea din cauza acestor boli a crescut îngrijorător, iar vârsta la care apar este din ce în ce mai mică.“
Gurmandul modern mănâncă orice cu plăcere
Factorii incriminaţi sunt alimentaţia excedentară, dezechilibrată, bogată în zahăr şi grăsimi, consumul de alcool, fumatul şi sedentarismul. Adică, stilul de viaţă nesănătos.
Medicul face o clasificare a bărbaţilor în funcţie de slăbiciunile alimentare pe care le au. Pe primul loc sunt norocoşii cu o proporţie de 35%. Aceştia preferă gustul sărat şi nu sunt interesaţi de dulciuri.
Locul al doilea este ocupat de gurmanzii clasici - 22% - care adoră gustul de dulce, apreciază deserturile, sunt rafinaţi în consumul alimentelor, aleg cu grijă ceea ce mănâncă şi nu fac excese de cantitate. „Sunt mai numeroşi decât femeile la aceeaşi categorie şi excesul lor ponderal, dacă există, este asumat.“
Locul al treilea este rezervat gurmanzilor moderni – 19%. Aceştia iubesc dulciurile pur şi simplu, fie la masă, fie ca şi gustări pe tot parcursul zilei. „Sunt de obicei tineri în jur de 35 de ani şi mănâncă orice cu plăcere.“
Mâncăcioşii ocupă locul al patrulea, la egalitate cu indiferenţii – 12%. Primii iubesc diversitatea, cantitatea şi alcoolul. Sunt ostili restricţiilor şi constrângerilor alimentare, vor să se bucure de tot ce este bun, preferă gustul sărat şi consumă puţine dulciuri. Sunt frecvent supraponderali şi au burtă.
Indiferenţii sunt, în general, tineri, cu vârstă medie de 25 ani, care nu-şi fac griji pentru echilibrul alimentar. „Au un program dezordonat de masă, mănâncă orice şi oriunde, apelează frecvent la dulciuri, snackuri, băuturi răcoritoare, fast-food, dar sunt normoponderali pentru că aportul caloric zilnic este în echilibru cu consumul lor energetic.“