Isteria E-urilor: chimia din alimentele naturale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe lista ingredientelor afinelor se află şi Aerul Proaspăt, separat în trei E-uri: E941 - azot, E948 - oxigen, E290 – dioxid de carbon FOTO Shutterstock
Pe lista ingredientelor afinelor se află şi Aerul Proaspăt, separat în trei E-uri: E941 - azot, E948 - oxigen, E290 – dioxid de carbon FOTO Shutterstock

Alimentele procesate sunt cunoscute pentru lista lungă de ingrediente (să le spunem chimicale?), fiecare dintre ele având o reputaţie de-a dreptul înfiorătoare. Însă, nici produsele naturale nu pot fi scutite de o listă de ingrediente. Cum ar arăta eticheta unei banane? Dar a unui ou?

Un profesor de chimie din Australia, James Kennedy, a realizat câte o listă de ingrediente pentru trei produse naturale: oul, banana şi afinele. Rezultatul nu este atât de liniştitor pe cât am crede, notează io9.com.

Ingredientele unui ou 

Apă (75,8%), Amino-acizi (12,6%) (Acid Glutamatic (14%), Acid Aspartic (11%), Valină (9%), Argină (8%), Leucină (8%), Lisină (7%), Serină (7%), Fenilalanină (6%), Alanină (5%), Isoleucină (5%), Prolină (4%), Tirosină (3%), Teronină (3%), Glicină (3%), Histidină (2%), Metionină (3%), Cistină (2%), Triptofan (1%)); Acizi Graşi (9,9%) (Acid Octadecenoic (45%), Acid Hexadecanoic (32%), Acid Octadecanoic (12%), Acid Eicosatetraenoic (3%), Acid Eicosanoic (2%), Acid Docosanoic (1%), Acid Tetracosanoic (1%), Acid Octanoic (<1%), Acid Decanoic (<1%), Acid Dodecanoic (<1%), Acid Tetradecanoic (<1%), Acid Pentadecanoic (<1%), Acid Heptadecanoic (<1%), Acid Tetradecenoic (<1%), Acid Hexadecenoic (<1%), Acid Eicosenoic (<1%), Acid Docosenoic (<1%), Acizi graşi Omega-6: Acid Octadecadienoic (12%), Acizi graşi Omega-3: Acid Octadecatrienoic (<1%), Acid Eicosapentaenoic (EPA) (<1%), Acizi graşi Omega-3: Acid Docosahexaenoic (DHA) (<1%); Zaharuri (0,8%) (Glucoză (30%), Sucroză (15%), Fructoză (15%), Lactoză (15%), Maltoză (15%), Galactoză (15%)); Coloranţi (E160c – extract de ardei roşu, E160a - beta-caroten), E306 (Tocoferoli), E101 (Riboflavină); Arome (Fenilacetaldehidă, Dodeca-2-Enal, Hepta-2-Enal, Hexadecanal, Octadecanal, Pentan-2-One, BUtan-2-One, Acetaldehidă, Formaldehidă, Acetonă); Coajă (E170 – Carbonat de calciu), mai conţine Benzen şi derivaţi din Benzen, esteri, furani, elemente cu sulf şi terpeni.

image
„Vreau să combat frica oamenilor de chimicalele din produse şi să demonstrez că natura este o inventatoare de compuşi chimici, de mecanisme şi de structuri mult mai complicate şi mai imprevizibile decât orice putem produce noi în laborator“, profesorul de chimie australian James Kennedy 

Ingredientele unei banane 

Apă (75%), Zaharuri (12%) (Glucoză (48%), Fructoză (40%), Sucroză (2%), Maltoză (<1%)), Amidon (5%), Fibre (3%) (E460, E461, E462, E464, E466, E467) Amino-acizi (Acid Glutamatic (19%), Acid Aspartic (16%), Histidină (11%), Leucină (7%), Lisină (5%), Fenilalanină (4%), Argină (4%), Valină (4%), Alanină (4%), Serină (4%), Glicină (3%), Tereonină (3%), Isoleucină (3%), Prolină (3%), Triptofan (1%), Cistină (1%), Tirosină (1%), Metionină (1%)), Acizi graşi (1%) (Acid Palmitic (30%), Acizi graşi Omega-6: Acid Linoleic (8%), Acid Oleic (7%), Acid Palmitoleic (3%), Acid Stearic (2%), Acid Lauric (1%), Acid Miristic (1%), Acid Capric (<1%), Fitosteroli, E515, Acid Oxalic, E300, E306 (Tocoferol), Filoquinonă, Tiamin, Coloranţi (Galben-Portocaliu E101 (Riboflavină), Galben-Maro E160a - beta-caroten), Arome (Etil Hexanoat, Acetat de Pentil), E1510, Agent natural de coacere (etenă).

Banane Shutterstock
„Aceste liste ne prezintă principalele ingrediente din alimentele naturale, folosind E-urile şi denumirile IUPAC (Uniunea Internaţională de Chimie Pură şi Aplicată), în loc de numele normale. Antocianinele, de exemplu, care se spune că le conferă afinelor statutul de superfructe, sunt cunoscute sub numele de E163“, profesorul James Kennedy.

Ingredientele unei afine

Apă (84%), Zaharuri (10%) (Fructoză (48%),Glucoză (40%), Sucroză (2%)), Fibre (2,4%) (E460 – celuloză microcristalină, E461 - metilceluloză, E462, E464 – hidroxipropilmetil celuloză, E466 – carboximetil celuloză de sodiu, E467) Amino-acizi (Acid Glutamatic (23%), Acid Aspartic (18%), Leucină (17%), Arginină (8%), Alanină (4%), Valină (4%), Glicină (4%), Prolină (4%), Isoleucină (3%), Serină (3%), Treonină (3%), Fenilalanină (2%), Lisină (2%), Metionină (2%), Tirosină (1%), Histidină (1%), Cistină (1%), Triptofan (<1%)), Acizi graşi (<1%) (Acizi graşi Omega-6: Acid Linoleic (19%), Acid Oleic (18%), Acid Palmitic (6%), Acid Stearic (2%), Acid Palmitoleic (<1%)), Fitosteroli, Acid Oxalic, E300, E306 (Tocoferol), Tiamină, Coloranţi (E163a, E163b, E163e, E163f, E160a - beta-caroten), Arome (Etanoat de etil, 3-Metil Butiraldehidă, 2-Metil Butiraldehidă, Pentanal, Metilbutirat, Octen, Hexanal, Stiren, Nonane, Non-1-Ene, Linalool, Citral, Benzaldehidă, Butilated, Hidroxitoluen (E321)), Metilparaben, E1510, E300 – acid ascorbic, E440 - Pectine, E421 - Manitol şi Aer Proaspăt (E941 - azot, E948 - oxigen, E290 – dioxid de carbon).

Am vrut, pur şi simplu, să demonstrez că totul e chimie“, conchide pentru io9, profesorul de chimie James Kennedy.


Citeşte şi:

Două dintre cele mai folosite pesticide din legume şi fructe sunt toxice pentru creierul copiilor

Autorităţile europene pentru siguranţa alimentară cer noi reglementări privind nivelurile a două dintre cele mai folosite pesticide în agricultura tradiţională, pe fondul cercetărilor care arată că acestea afectează serios dezvoltarea sistemului nervos uman.

Fructe recomandate celor care vor să-şi dezvolte masa musculară

Fructele nu fac parte de cele mai multe ori din dietele celor care merg la sală pentru a-şi mări masa musculară sau pentru a-şi defini corpul, dar acest tip de alimente sunt indicate pentru conţinutul lor de vitamine, minerale şi antioxidanţi.

Fructe recomandate pentru efectele lor afrodiziace

Fructele afrodiziace pot reprezenta un aliment excelent care să ajute un cuplu în stimularea apetitului sexual şi îmbunătăţirea puterii de seducţie, aprinzând flacăra dorinţei la ambii parteneri.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite