Gravidele care mănâncă „junk food“ riscă să aibă bebeluşi hiperactivi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alimentaţia femeii în sarcină influenţează direct sănătatea viitorului bebeluş
Alimentaţia femeii în sarcină influenţează direct sănătatea viitorului bebeluş

Copiii expuşi în timpul sarcinii la un regim alimentar bazat pe grăsimi şi zaharuri au riscul de a fi hiperactivi, potrivit unui studiu britanic citat de pourquoidocteur.fr.

Femeile însărcinate ar trebui să evite alimentaţia de tip „junk food“ dacă ţin la sănătatea viitorilor bebeluşi. Aceasta pentru că, potrivit unui nou studio realizat de Kings College din Londra, publicat în revista „Journal of Child Psychology and Psychiatry“, copiii expuşi în uter la alimente grase şi dulci sunt mai expuşi riscului de hiperactivitate.

Pentru a ajunge la aceasta concluzie, cercetătorii au urmărit 83 de copii cu tulburări de comportament sau hiperactivitate precoce şi 81 de copii fără un istoric de acest tip. Anamneza regimului alimentar al mamelor din timpul sarcinii, a descoperit că nou-născuţii cu cel mai mare risc au fost expuşi în uter la o dietă de tip „junk food“, inclusiv la produse industriale prelucrate grase şi dulci.

Cauza acestui fenomen este dată de modificările genetice legate de această dietă care ar perturba expresia unei gene, IGF2 (implicate în dezvoltarea fetală, inclusiv în cea a anumitor zone ale creierului asociate hiperactivităţii). Această modificare a ADN-ului a fost, de asemenea, constatată la copiii ale căror mame au suferit de foame în Ţările de Jos în timpul celui de Al Doilea Război Mondial, susţin autorii studiului.

Această cercetare permite oamenilor de ştiinţă să sublinieze rolul-cheie al unei diete sănătoase şi echilibrate in timpul sarcinii pentru sănătatea mintală a copilului. Pentru a investiga acest domeniu ştiinţific, autorii sugerează posibilitatea de a efectua studii privind rolul specific al anumitor grăsimi în creierul copiilor. Omega 3 conţinut în peştele gras şi în seminţele de plante oleaginoase au un astfel de efect protector asupra dezvoltării neuronilor.

„Suplimentele nutritive care au dovedit că reduc problemele de comportament la copii sunt foarte importante pentru explorarea în viitor a modificărilor genetice cauzate de acest context“, consideră cercetătorii, preluaţi de agerpres.ro

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite