Grăsimile trans din margarină, biscuiţi, pateuri, adevărată otravă pentru artere, ar trebui interzise
0Potrivit unui studiu demn de luat în seamă, interzicerea totală a grăsimilor trans în industria alimentară ar putea salva viaţa a 7.000 de persoane în 5 ani, doar în Marea Britanie. Grăsimile trans, obţinute printr-un proces tehnologic, sunt o adevărată otravă pentru arterele noastre, avertizează destinationsante.com. Cu toate acestea rămân unele dintre cele mai utilizate grăsimi în industria alimentară.
Acizii graşi trans sau grăsimile trans sunt produse prin adăugarea hidrogenului în ulei vegetal, în cadrul unui proces numit hidrogenare. Din acest motiv se mai numesc grăsimi hidrogenate. Ele sunt utilizate în industria alimentară ca stabilizatori şi conservanţi. Folosirea grăsimilor hidrogenate în prepararea alimentelor procesate ajută la prelungirea prospeţimii acestora, a termenului de garanţie şi a aspectului atrăgător în rafturile magazinelor.
Margarina, smântâna vegetală, produsele de patiserie, pizza, dulciurile, fursecurile, biscuiţii, snacks-urile, semipreparate congelate sunt alimente care conţin grăsimi trans.
De ce trebuie să evităm grăsimile trans?
Grăsimile trans duc la creşterea nivelului colesterolului rău (LDL) şi scăderea colesterolului bun (HDL), ceea ce măreşte riscul dezvoltării bolilor cardiace. Limita maximă admisă de grăsimi trans în dietă este de 1% din numărul de calorii consumat zilnic. Un consum de doar 2% este asociat cu creşterea riscului cardiovascular. Potrivit cercetătorilor de la Imperial College of London, interzicerea grăsimilor hidrogenate în industria alimentară ar duce la evitarea a 7.200 de decese prin boli cardiovasculare în 5 ani.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a solicitat deja eliminarea acizilor graşi trans din industria alimentară la nivel mondial ca reacţie la creşterea prevalenţei bolilor non-transmisibile. Administraţia americană a alimentelor şi medicamentelor (FDA) s-a pronunţat de asemenea pentru interzicerea grăsimilor trans până în 2018. Canada a instituit deja o politică vizând reducerea considerabilă a utilizării lor.
În Danemarca, Ungaria, Austria sunt interzise grăsimile trans
La nivel european, cinci ţări s-au angajat în favoarea interzicerii grăsimilor trans, cărora li se adaugă Danemarca, ţară care deţine rolul de pionier. Încă din 2003, autorităţile daneze au decis să interzică grăsimile trans sau hidrogenate. Recent, a fost urmată de Austria, Ungaria, Islanda, Norvegia şi Austria. În România, nicio lege nu reglementează utilizarea grăsimilor trans în industria alimentară.
Un lucru foarte important de reţinut este că acizi graşi trans (saturaţi) se găsesc şi în alimentele de origine animală (carne, lactate), dar aceştia sunt de origine naturală. După cum notează destinationsante.com, „creşterea riscului cardiovascular nu a fost asociată cu consumul acizilor graşi trans de origine naturală”.