Grăsimea este eliminată din corp, în mare parte, prin plămâni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O mare parte din grăsimea pe care o pierde o persoană este eliminată prin plămâni, sub formă de bioxid de cardbon (CO2), relavă un studiu recent al cercetătorilor australieni.

Analizând biochimia grăsimii, cerecetătorii de la Universitatea New South Wales din Austraili a descoperit că 84% din atomii ei sunt eliminaţi sub formă de CO2 şi că restul de 16% se pierde sub formă lichidă, informează BBC.

Organismul utilizează grăsimea atunci când are nevoie de energie. În procesul de „ardere“, sunt rupte legăturile chimice dintre constituenţii ei, ceea ce generează căldură şi energizează muşchii.

Atomii însă – părţile componente ale grăsimii – rămân, fiind eliminate din corp cu ajutorul plămânilor sub formă de bioxid de carbon.

Depozitarea grăsimii şi metabolismul

Grăsimile din alimente sunt stocate de organism în celule numite adipocite. Ele sunt depozitate sub forma unui compus numit trigliceride.

Trigliceride sunt formate din trei tipuri de atomi: carbon, hidrogen şi oxigen. Acest lucru înseamnă că atunci când grăsimea este descompusă, pentru a genera energie, aproximativ o cincime din aceasta se transformă în apă (H2O) şi patru cincimi devine dioxid de carbon (CO2).

Apa formată poate fi excretată ca urină, transpiraţie, lacrimi sau alte fluide corporale, în timp ce carbonul este expirat prin intermediul plămânilor.

Autorii studiului au estimat că o persoană obişnuită pierde cel puţin 200 g de carbon în fiecare zi, din care o treime are loc în somn. Potrivit calculelor lor, înlocuirea unei ore de odihnă cu exerciţii de intensitate moderată, cum ar fi jogging, ar elimina 40 g suplimentare de carbon din organism.

Pierderea în greutate impune deblocarea carbonul stocat în celulele grase, justificând astfel îndemnul clasic «mănâncă mai puţin şi mişcă-te mai mult»“, spun cercetatorii.

Lucrarea este cu atât mai interesantă cu cât nimeni până acum nu a studiat ce se întâmplă cu atomii de grăsime în timpul exerciţiilor fizice, chiar dacă formula grăsimii este cunoscută din 1960.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite