Dr. Mihaela Bilic, nutriţionist: „Ciorba este o mâncare hrănitoare, ce respectă perfect echilibrul nutriţional“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ciorba de vara cu fasole si rosii

Cu toate că noi, românii, am crescut cu ciorbă, tot mai mulţi sunt cei care o contestă acum, pe motiv că este o mâncare depăşită. Am întrebat-o pe dr. Mihaela Bilic dacă ciorba este sau nu o mâncare sănătoasă?  Aflaţi în continuare opinia medicului nutriţionist.

Din punct de vedere al echilibrului nutriţional, ciorba este o mâncare ce respectă perfect proporţiile, ne asigură dr. Mihaela Bilic. Faptul că are multă zeamă înseamnă hidratare. În ciorbă avem multe legume fierte pe care altfel poate nu le-am mânca: morcovi, ţelină, pătrunjel, păstârnac, dovlecei, fasole verde. Ar fi bine să adăugăm şi carne, întrucât câteva bucăţele de carne cum pui în ciorbă nu înseamnă niciodată prea mult, ne sfătuieşte medicul. Apoi, carnea este fiartă laolaltă cu legumele, deci preparată într-un mod sănătos. Tot din ciorbă avem şi carbohidraţi, fie orez, fie paste făinoase.

Ciorba este şi săţioasă, iar asta putem vedea la copii, care după ce mănâncă ciorbă zic „m-am săturat, nu mai vreau felul doi“. „Adevărul este că ciorba ţine de foame cam două ore“, precizează dr. Bilic. Să nu uităm că, în foarte multe familii sărace, o oală de ciorbă ajunge pentru a-i hrăni pe toţi cei din casă. Este o mâncare ieftină şi poate fi mâncată şi a doua sau a treia zi după ce a fost gătită.

„Din punct de vedere al vitezei de golire a stomacului s-a văzut, măsurând ecografic, că dacă măncânci o ciorbă, această mâncare stă în stomac de două ori mai mult timp decât dacă ai mânca ingredientele din ciorbă şi ai bea o sticluţă cu apă. Este un avantaj pe care îl putem folosi în beneficiul nostru atunci când ţinem cură de slăbire, deoarece cu ciorbă nu poţi da greş. De altfel, francezii spun la masa de seară <souper> (n.r. – de la supă). Aşadar, la masa de seară, care trebuie să fie dietetică şi frugală, este perfect să aşezăm o farfurie de ciorbă sau o supă“, relatează dr. Mihaela Bilic.

Chiar dacă punem şi o lingură de smântână?

Oricât ar fi de grasă, o ciorbă nu are cum să fie mai grasă decât un felul doi, spune medicul nutriţionist Mihaela Bilic. Din punct de vedere al conţinutului de grăsimi, ciorba are avantajul că poate fi foarte uşor degresată. Iată cum ne explică nutriţionistul: „Grăsimea cu apa nu se amestecă, aşa că dacă punem ciorba la frigider, grăsimea se strânge la suprafaţă şi se poate aduna“.

Ciorba este un fel de mâncare extrem de practic şi versatil. Poţi face zeci de feluri de ciorbă. Tot la categoria supe, ciorbe intră şi supa-cremă de legume, care este o soluţie de a consuma legume într-un mod foarte plăcut şi sănătos. „Ce formă mai bună şi mai uşoară de a-i oferi unui copil legume decât supa-cremă de legume! Ca să nu mai zic că supele sau ciorbele în care sunt puse la fiert şi oasele cu carne reprezintă o sursă excelentă de calciu pentru copii. Calciul este un mineral hidrosolubil, iar zeama de oase le asigură copiilor o bună parte din calciul necesar creşterii şi dezvoltării armonioase“, conchide dr. Mihaela Bilic.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite