Dieta South Beach. Strugurii, pepenii şi  ananasul sunt recomandate doar ocazional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Regimul recomandă consumul strugurilor doar ocazional, dar permite un pahar de vin la cină
Regimul recomandă consumul strugurilor doar ocazional, dar permite un pahar de vin la cină

Adevărul a început să vă prezinte o analiză a celor mai populare cure de slăbire. Astăzi, dieta cu nr. 9, South Beach asemănătoare cu regimurile Atkins şi cu indice glicemic scăzut. Cura de slăbire prezentată astăzi are la bază faptul că există diferite tipuri de carbohidraţi şi grăsimi, dintre care noi trebuie să alegem variantele cele mai sănătoase.

Cele 10 diete în total au fost selecţionate din Top-rated Diets Overall US News şi alte clasificări de specialitate – şi analizate de unii dintre cei mai buni medici nutriţionişti de la noi.

Pe lângă principiile dietelor în cauză care au fost publicate în „Abecedarul de obezitate“, echipa de medici nutriţionişti, coordonată de academicianul Nicolae Hâncu, a analizat principiile fiecărui regim şi a pus faţă în faţă avantajele şi dezavantajele fiecăruia în parte.

Astăzi, despre dieta South Beach – o cură de slăbire care are la bază faptul că există diferite tipuri de carbohidraţi şi grăsimi, dintre care noi trebuie să alegem variantele cele mai sănătoase.  

Potrivit sursei citate mai sus, această cură de slăbire este mai bogată în proteine decât o dietă liberă normală şi are trei faze:

Faza 1 – menită să reducă pofta de dulciuri durează două săptămâni, timp în care se consumă la liber carne slabă (pui, curcan, peşte) soia, o mulţime de vegetale, ouă, lactate degresate şi până la 2 linguri pe zi de ulei de măsline sau de diverse seminţe. În această fază, se pierd multe kilograme, dar fiind foarte restrictivă se recomandă limitarea în timp la cele două săptămâni.

Faza a 2-a – în care se reintroduc, treptat, carbohidraţii, „buni“ proveniţi din pâine din făină integrală, orez brun, paste din făină integrală, fructe. Sunt permise 3 porţii de fructe şi 3 porţii de cereale integrale pe zi. De asemenea e permis un pahar de vin roşu la cină. Se menţine această fază până când se obţine greutatea dorită.

Faza a 3-a este de menţinere – în care se recomandă continuarea obiceiurilor alimentare sănătoase, cu un consum zilnic de 3 porţii de fructe, 4 porţii de cereale şi nu mai mult de 2 linguri de ulei.

Avantajele acestei diete:

Nu se bazează pe un calcul al caloriilor, iar gustările sunt premise la liber, cu condiţia să fie formate din alimentele premise.

Asigură o scădere în greutate de 4-7 kg în primele două săptămâni (în funcţie de plusul ponderal de la începutul dietei) cei cu un plus sub 5 kg putând să înceapă direct cu faza 2.

Dietele cu indice glicemic mic par să ofere o scădere în greutate mai bună pe termen scurt.

În studii s-a observant scăderea numărului trigliceridelor, însă nu şi al LDL-colesterolului.

Dezavantajele regimului

Nu este dovedit că pe termen lung se poate menţine greutatea.

Faza 1 este foarte restrictivă neputând fi urmată de multe persoane – deşi este hiperlipidică, 30% din calorii sunt provenite din grăsime. În fazele ulterioare, această proporţie revine la limite normale: 20-30% din caloriile totale provin din grăsimi.

Deşi este concepută de un cardiolog, nu sunt dovezi solide care să susţină un efect cardiovascular benefic pe termen lung. Nu oferă suficienţi carbohidraţi, potrivit normelor în vigoare.

Interzice pe termen lung consumul de pâine albă, covrigei, produse de patisserie cu făină albă, cartofi, prăjituri, biscuiţi, dulceaţă, îngheţată, iar fructele cu indice glicemic mare trebuie consumate doar ocazional, respectiv struguri, lubeniţă, ananas.

Concluzie:

Este o dietă bazată pe alimente cu indice glicemic mic ceea ce oferă o scădere rapidă în greutate, kilogramele pierdute fiind atât din grăsime, cât şi din apă şi muşchi. Când vor fi recâştigate aceste kilograme vor fi din grăsime. Deşi e foarte restrictivă în primele 2 săptămâni în faza următoare se reintroduc toate grupele de alimente, deci nu predispune la carenţe pe termen lung.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite