Dieta mediteraneană, eficientă în prevenirea bolilor de inimă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uleiul de măsline conţine substanţe care protejează inima FOTO Shutterstock
Uleiul de măsline conţine substanţe care protejează inima FOTO Shutterstock

Dieta mediteraneană este o armă cunoscută în lupta contra bolilor cardiovasculare, dar cât de eficientă este de fapt?

Pentru a răspunde la această întrebare, o echipă de cercetători condusă de doctorul Ramon Estruch de la Spitalul Clinic din Barcelona a testat dieta mediteraneană în comparaţie cu un regim sărac în grăsimi. Echipa de medici  a monitorizat ocurenţa bolilor cardiovasculare în rândul participanţilor. După cinci ani, rezultatele au fost suficient de concludente, iar cercetarea a fost încheiată, potrivit unui articol apărut în revista „Time“.

Cei care au consumat alimentele specifice dietei mediteraneene, inclusiv ulei de măsline din belşug, au avut cele mai puţine probleme cardiovasculare. Membrii grupului care au consumat ulei de măsline aveau, până la încheierea cercetării, un risc cu 30% mai scăzut de a suferi de probleme cadiace.

Estruch crede că studiul este reprezentativ deoarece a luat în considerare probleme grave de sănătate şi nu s-a rezumat doar la a monitoriza valoarea tensiunii arteriale ori nivelul colesterolului pe parcursul cercetării.

„Suntem convinşi că dieta mediteraneană scade incidenţa infarctului şi a deceselor provocate de boli cardiovasculare“, a mai spus el.

În cadrul studiului, cei care au urmat dieta mediteraneană au fost de acord să înlocuiască carnea roşie cu pui şi să consume peşte de cel puţin trei ori pe săptămână, precum şi trei porţii de fructe şi două de legume în fiecare zi. Au consumat mai bine de patru linguri de ulei de măsline extravirgin zilnic, care conţine mai multe ingrediente ce protejează inima, precum polifenolii.

În cadrul unui alt grup s-a insistat pe consumul de nuci şi seminţe, persoanele incluse în această categorie prezentând, după cinci ani, un risc cu 28% mai scăzut de a suferi de boli cardiovasculare. Membrii acestui grup au consumat 30 de grame de nuci, migdale şi alune crude în fiecare zi. Şi aceştia au evitat carnea roşie şi sucurile acidulate.

Cei care au urmat dieta săracă în grăsimi au fost instruiţi să consume peşte de trei sau mai multe ori pe săptămână, la fel de multe porţii şi legume ca echipa care a urmat dieta mediteraneană. Nu au consumat însă mai mult de două linguri de ulei vegetal în fiecare zi.

Pentru a se asigura că nu există alţi factori care să influenţeze cercetarea, medicii au impus un anumit număr de calorii, de vreme ce obezitatea joacă un rol important în apariţia bolilor cardiovasculare. Chiar şi după aceste măsuri, în grupul celor care au fost încurajaţi să consume ulei de măsline s-a înregistrat cel mai scăzut risc de apariţie a afecţiunilor cardiovasculare.

Studiul, alături de alte descoperiri de acelaşi fel, arată că regimul alimentar poate contribui la protejarea inimii, iar medicii şi pacienţii care doresc să evite bolile cardiovasculare se pot orienta către alimente care să le fie de ajutor. 

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite