Cum poţi mânca paste fără să te îngraşi. Şapte ingrediente secrete dezvăluite de nutriţionişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pastele nu au o reputaţie bună când ne gândim la greutatea corporală, dar preparate corect devin aliaţi ai siluetei   FOTO Arhivă
Pastele nu au o reputaţie bună când ne gândim la greutatea corporală, dar preparate corect devin aliaţi ai siluetei   FOTO Arhivă

Pastele integrale sunt alimente sănătoase care pot fi consumate chiar şi de persoanele care vor să-şi menţină silueta. Cu condiţia de a fi asociate corect şi a fi incluse în prepararete echilibrate. Descoperiţi şapte ingrediente sănătoase care pot însoţi pastele şi beneficiile lor explicate de Sybille Montignac, specialistă în nutriţie, din Franţa.

Primul pas: alege paste integrale, din făină de grâu integrală şi apă, în detrimentul celor rafinate. Pastele integrale conţin fibre alimentare care favorizează dezvoltarea şi menţinerea florei intestinale, ajută la reglarea glicemiei (nivelul de glucoză în sânge), asigură un aport important de vitamine din grupul B, magneziu, fier, fosfor. Preparate corect (al dente) şi asociate cu ingrediente sănătoase, pastele integrale oferă senzaţia de saţietate cu preţul unui nivel scăzut de calorii. Ele sunt surse valoroase de glucide, care furnizează energia necesară bune funcţionări a organismului.

Usturoiul, pe placul inimii

Nutriţionista Sybille Montignac recomandă usturoiul la prepararea pastelor. „Usturoiul, un excelent antioxidant, aduce beneficii pentru scăderea colesterolului şi prevenirea bolilor cardiovasculare“, susţine Montignac. Pastele cu usturoi şi cu roşii pot constitui un prânz uşor şi delicios.

Anghinarea, sursă de fibre

O altă reţetă sănătoasă sugerată de nutriţionista din Franţa este cea de paste cu anghinare şi creveţi. Anghinarea este o sursă valoroasă de fibre, vitaminele A şi B şi oligoelemente. Cât despre creveţi şi alte fructe de mare,  ştim că aduc acizi graşi omega 3 esenţiali pentru sănătatea inimii. Acest preparat are efect anticolesterol, antidiabet, antioxidant şi poate fi consumat fără grija caloriilor suplimentare.

Cimbrul, un antiseptic natural

Pastele cu ton şi cimbru sunt tocmai bune în sezonul rece, când ne pândesc virozele respiratorii. Motivul? Cimbrul este un adevărat remediu antiseptic şi imunostimulant. De aceea, el trebuie folosit din belşug atât pentru aromatizarea felurilor de mâncare, cât şi sub formă de infuzie.

Pătrunjelul, doza zilnică de vitamina C

„Pătrunjelul este o excelentă sursă de vitamina C, aşa că nu ezitaţi să îl adăugaţi la felurile preferate de paste“, susţine Sybille Montignac. Pătrunjelul are o mulţime de beneficii de oferit: facilitează digestia, combate respiraţia urât mirositoare, susţine imunitatea, contribuie la detoxifierea organismului.

Busuiocul, un bun antioxidant

Nu întâmplător clasica reţetă de paste cu sos de roşii şi busuioc este atât de cunoscută. „Este un preparat perfect echilibrat“, confirmă Sybille Montignac. Busuiocul este un ingredient-medicament, datorită puterilor sale antioxidante. Este un bun remediu digestiv, sedativ, antiinflamator.

Legume mediteraneene, savuroase şi hrănitoare

În loc de carne, poţi pregăti paste foarte gustoase şi hrănitoare adăugând legume: ardei, vinete, dovlecei, brocoli, conopidă. Legumele trebuie gătite cât mai puţin ca să-şi păstreze substanţele nutritive şi enzimele valoroase. Le poţi tăia în fâşii subţiri şi le prepari câteva minute în ulei de măsline, apoi adaugi pastele fierte.

Uleiul de măsline, sursă sănătoasă de grăsime

Sosul pe care îl adaugi la paste este foarte important în determinarea cantităţii de calorii. Dacă optezi pentru sos pe bază de unt, smântână, brânzeturi, atunci pastele, fie ele şi integrale, nu vor mai fi sănătoase şi reprezintă şi un pericol pentru siluetă. Cele mai sănătoase sosuri pentru paste se prepară cu ulei de măsline, ca sursă de grăsime, cu roşii şi diverse combinaţii de legume, usturoi, ceapă, ierburi aromatice.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite