Ce alimente te ajută să-ţi păstrezi sănătatea dentară în sarcină

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Din cauza modificărilor hormonale care apar în timpul sarcinii, femeile pot suferi decalcifieri ale dinţilor, gingivite sau infecţii. În cazuri severe, infecţiile pot afecta dezvoltarea fătului.

Problemele dentare apărute ca urmare a sarcinii pot fi prevenite printr-o alimentaţie adecvată, o igienizare corectă şi prin controale periodice, dă asigurări dr. Laura Mocanu, stomatolog la o clinic privată din Bucureşti.

”Sunt numeroase cazuri de femei însărcinate care dezvoltă boli ale gingiilor în timpul sarcinii, din cauza schimbărilor hormonale naturale din organism. Dacă îmbolnăvirea gingiilor devine o boală severă, infecţia poate afecta dezvoltarea fătului, care poate avea o greutate scăzută la naştere sau probleme de sănătate pe termen lung. Şi mai grav, o astfel de afecţiune poate creşte riscul naşterii premature”, explică dr. Mocanu.

Aceste probleme, mai spune stomatologul, pot fi prevenite prin controale periodice la medicul dentist şi prin igienizări profesionale, 100% noninvazive. ”Ideal ar fi ca înainte de sarcină să fie rezolvate absolut toate problemele dentare, pentru că după aceea sunt permise doar anumite tratamente. Mai mult, în primele trei luni e bine să nu se intervină, pentru că nu se poate face anestezie. Perioada cea mai stabilă e trimestrul doi de sarcină”, a adăugat dr. Laura Mocanu.

Invitat la emisiunea Adevărul Live, dr. Cosmin Ulman a explicat că, în perioada sarcinii, tratamentul stomatologic este destul de limitat, însă multe femei se plâng că după ce au născut s-au trezit cu o explozie de carii. Potrivit acestuia, această situaţie poate şi fi urmarea faptului că în perioada sarcinii femeia nu a mers la controlul stomatologic, iar după ce a născut a neglijat iarăşi acest aspect prinsă cu îngrijirea bebeluşului.

Dr. Ulman a mai spus că o inflamaţie gingivală, un tartru modifică valorile analizelor de sânge, ca de exemplu VSH-ul. Această valoare apare mărită pentru că avem o infecţie în corp care, în timp, poate da o boală de focar.

Ce alimente sunt indicate

 O alimentaţie adecvată poate fi de ajutor femeii gravide care vrea să-şi păstreze sănătatea orală. „Aceasta înseamnă că din dietă nu trebuie să lipsească fructele, legumele, cerealele, produsele lactate sau cele pe bază de soia, care conţin calciu (un element important pentru dezvoltarea oaselor şi dinţilor copiilor), carnea slabă, puiul şi peştele. În schimb, trebuie limitat consumul de alimente dulci şi zaharoase“, mai spune dr. Mocanu.

Cea mai bună băutură când vine vorba de hidratare şi de sănătate orală este apa, pentru că nu conţine acizi sau zahăr, care pot cauza carii dentare. Produsele lactate sau soia sunt, de asemenea alegeri indicate, mai ales în perioada sarcinii, pentru aportul de calciu.

Dinţii trebuie curăţaţi bine

Şi perierea serioasă a dinţilor, de cel puţin două ori pe zi, în special după mese, le poate feri de probleme pe viitoarele mămici. Când fac  acest lucru, ele trebuie să aibă grijă să ridice periuţa – care e bine să fie moale - până la linia gingiilor. Mai sunt indicate utilizarea unei paste fluorurate şi a aţei dentare, alături de apa de gură.

Semnele îmbolnăvirii gingivale:

- Sângerarea gingiilor în timpul spălatului pe dinţi sau în timpul mesei, când se consumă alimente ceva mai tari;

- Gingii roşii, în loc de roz sau umflate;

- Respiraţie urât mirositoare.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite