Alimente bune pentru „înfometarea“ gripei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Supa de pui cu pâine prăjită poate fi o alegere foarte bună în cazul gripei FOTO Shutterstock
Supa de pui cu pâine prăjită poate fi o alegere foarte bună în cazul gripei FOTO Shutterstock

Atunci când eşti bolnav numai de mâncare nu-ţi arde. Însă, pentru a te face bine cât mai repede este necesar să mănânci câte ceva. Există anumite alimente care te ajută să treci mai uşor peste simptomele răcelii şi gripei, fie că influenţează starea de spirit, fie că ajută sistemul imunitar să lupte mai eficient boala.

De la supa de pui şi pâinea prăjită, până la sucul de fructe îngheţat care ameliorează durerile din gât, există multe alimente care ne ajută să trecem mai uşor peste răceală sau gripă. „WebMD“ a realizat o listă cu cele mai bune alimente în cazul în care suntem bolnavi.

1. Îngheţata din suc de fructe

Sucul de fructe îngheţat poate alina gâtul dureros, umflat sau uscat. Mai ajută şi la hidratare, un lucru foarte important atunci când te lupţi cu gripa. Lichidele din belşug ajută la subţierea mucusului şi la uşurarea congestiei. Pentru un efect benefic complet nu cumpăra sucul şi apoi să-l bagi la congelator, ci stoarce-l tu din fructe proaspete şi pune-l în tăviţele pentru gheaţă. Cele mai bune rezultate le dau merele, strugurii sau căpşunile.

2. Sucul de legume

image

FOTO amazingbodynow.com

Poate că nu ai chef să te apuci să-ţi faci o salată atunci când eşti bolnav sau în convalescenţă. Cea mai bună soluţie o reprezintă un suc de legume. Aşa vei reuşi să oferi sistemului imunitar antioxidanţii necesari, plus că te ajută la hidratare. 

3. Supa de pui

Supa de pui este hrănitoare şi îţi oferă şi lichidele necesare în cazul unei răceli. Există, de asemenea, dovezi ştiinţifice cu privire la proprietăţile vindecătoare şi a efectelor ei anti-inflamatoare. Studiile au demonstrat că supa de pui fierbinte poate îmbunătăţi activitatea cililor, micile canale de grosimea firului de păr din nări care protejează corpul de bacterii şi virusuri.

4. Usturoiul

image

Usturoiul poate fi o bună alegere pentru a condimenta alte mâncăruri care te ajută să lupţi contra gripei, cum ar fi supa. Usturoiul are proprietăţi antimicrobiene şi stimulează sistemul imunitar.

5. Ghimbirul

image

Te doare stomacul? Ţi-e greaţă? Ghimbirul este un remediu deseori folosit pentru ameliorarea acestor simptome, iar studiile au descoperit că ajută şi în lupta cu inflamaţiile. Adaugă acest condiment la alte mâncăruri şi vei lupta mai uşor cu simptomele răcelii şi gripei.

6. Ceaiul fierbinte

ceai verde frunze

Ceaiul verde, oolong sau negru ne oferă instrumentele necesare luptei cu gripa, adică antioxidanţii. Mai mult, respiratul în aburii emanaţi de lichidul fierbinte ajută la decongestionare. Adaugă o linguriţă de miere şi puţin suc de lămâie în cana de ceai pentru a-ţi ameliora şi durerile de gât. În cazul în care cafeina din ceai te deranjează, ia în considerare infuziile de plante.

7. Bananele

Banane Shutterstock

Bananele, feliate, pisate sau întregi, sunt uşor tolerate de stomac atunci când eşti bolnav. Acestea sunt foarte potrivite mai ales atunci când ţi-e greaţă, vomiţi sau ai diaree, simptome întâlnite foarte des în cazul copiilor cu gripă. Bananele, pe lângă orez şi pâine prăjită, sunt primele alimente recomandate de medici atunci când îţi revii de pe urma unei gripe şi eşti gata să treci din nou pe mâncare solidă.

8. Pâinea prăjită

În convalescenţă când simţi nevoia de a mânca şi ceva solid, după atâtea supe, sucuri şi ceaiuri, pâinea prăjită sau biscuiţii săraţi te ajută să faci trecerea mai uşor. Mai mult, crutoanele fac pereche bună cu supele de legume sau de pui şi taie şi foamea mai bine decât lichidul fierbinte simplu.


Citeşte şi:

Mituri demontate despre sănătate pe timp de iarnă: aerul rece nu te îmbolnăveşte şi alcoolul nu te încălzeşte

Auzim des că nu trebuie să deschidem ferestrele iarna şi să nu petrecem prea mult timp în aer liber, fiindcă răcim. Sau că, atunci când afară e frig, dacă ai capul acoperit, nu vei pierde prea multă căldură corporală. Niciuna dintre aceste idei nu este adevărată, spun specialiştii.

Prof. dr. Ion Fulga, profesor de farmacologie: „În răceală, medicamentele nu tratează nimic!“

Specialistul care a elaborat prima Lege a Medicamentului din România şi care a înfiinţat Agenţia Naţională a Medicamentului, prof. dr. Ion Fulga, ne spune cum ar trebui să ne folosim de aceste „unelte“ pentru a ne transforma din bolnavi în sănătoşi şi nu invers.

Cele mai răspândite mituri despre răceală

Concepţiile greşite cu privire la boli ne pot afecta sănătatea. Specialiştii se chinuie, prin studii, prin cercetări ample şi prin dezvoltarea a tot felul de leacuri, să ne convingă să dăm uitării preconcepţiile pe care le avem despre răceală, de exemplu.

Viață sănătoasă



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite