Reproducerea asexuală la şerpi, o posibilitate: o şerpoaică a născut pentru a doua oară în doi ani, deşi nu a mai avut contact cu un mascul de opt ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reproducerea asexuală la şerpi reprezintă o posibilitate FOTO Arhiva Adevărul
Reproducerea asexuală la şerpi reprezintă o posibilitate FOTO Arhiva Adevărul

O şerpoaică dintr-un centru natural din Missouri a născut de două ori în ultimii doi ani, deşi îngrijitorii ei susţin că nu a mai avut contact cu un mascul de peste opt ani, fapt considerat de unii cercetători drept una dintre primele dovezi ale posibilităţii reproducerii asexuale la speciile normale de şerpi, relatează quartz.com.

Partogeneza – termenul ştiinţific pentru dezovltarea progeniturilor din ouă nefertilizate – se poate manifesta  la anumite tipuri de insecte, peşti, amfibieni, păsări şi reptile, însă apare foarte rar la şerpi, iar până acum toate cazurile documentate sunt considerate de către cercetători ca fiind cel mult ambigue. 

Până acum, singura specie de şerpi ce se reproduce asexual sunt şerpii-orbi Brahminy, însă în acest caz este vorba de o singură modalitate de reproducere. Dintre restul speciilor de şerpi, ce necesită în mod normal fecundarea ouălor feminine de către mascul, cazuri ce ar putea fi considerate drept partogeneză au mai fost observat la aproximativ 10 specii de şerpi. 

Problema este însă că acestea au apărut mereu la şerpi studiaţi în captivitate, şi cercetătorii nu pot determina dacă este vorba de reproducere intenţionată, sau dacă naşterile asexuale au fost doar o reacţie la adresa unui virus sau bacterie. Cazul şerpoaicei din Missouri este la fel de ambiguu: puii născuţi nu au supravieţuit mai mult de câteva ore. Astfel, specialiştii se întreabă în continuare dacă şerpii concepuţi asexual se pot reproduce la rândul lor, niciun astfel de caz nefiind observat până acum. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite