Furtul îndrăzneţ al vasului de aur ce conţine inima unei regine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atât în timpul vieţii, cât şi al morţii, problemele ce ţin de inimă ale reginei Anna de Bretania rămân o poveste fascinantă pentru posteritate.

Anna este singura femeie care a fost căsătorită cu doi regi ai Franţei şi un Sfânt Împărat Roman. 

Ea a murit în anul 1514 şi, după o ceremonie funerară care a durat mai bine de o lună, a fost înmormântată în necropola regală din Saint Denis, la nord de Paris.

Instrucţiuni detaliate din testamentul fostei regine explică faptul că inima sa trebuia scoasă din corp, pusă într-un vas de aur deosebit şi trimisă la Nantes, pentru a fi îngropată în cripta părinţilor săi.

De atunci, însă, organul aproape că a avut o viaţă proprie plină de dramatism, culminând cu furtul său de săptămâna trecută, dintr-un muzeu situat în oraşul Nantes.

La sfârşitul secolului al XVIII-lea, relicva a fost luată din locul său de veci, după ce un ordin a decretat ca toate metalele preţioase deţinute de biserică să fie topite. Inima a scăpat de distrugere ca prin urechile acului şi a ajuns la Paris, unde a fost depozitată în Biblioteca Naţională. 

Un sfert de secol mai târziu, aceasta a revenit la Nantes, unde a fost mutată de la un muzeu la altul. Într-un final, în 1896, inima a ajuns la Muzeul de Arheologie „Thomas-Dobree”, unde a fost expusă de 120 de ani încoace.

În noaptea de 14 aprilie, însă, hoţii au pătruns în muzeu şi, deşi au declanşat alarma, au reuşit să sustragă relicvariul şi alte obiecte valoroase şi au dispărut.

Furtul a stârnit nemulţumiri şi indignare în rândul francezilor, dar, din fericire, poliţiştii au dat de urma comorilor la aproape 65 de kilometri vest de Nantes.

Acestea erau îngropate undeva în localitatea Saint-Nazaire, autorităţile bănuind că hoţii aveau de gând să le topească şi să vândă aurul.

Doi bărbaţi au fost arestaţi, însă alţi doi complici nu au fost încă prinşi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite