FOTO Fructele şi legumele cultivate lângă Fukushima au mutaţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Plante mutante în Fukushima, Japonia FOTO Imgur
Plante mutante în Fukushima, Japonia FOTO Imgur

Pe platforma de stocare imagini Imgur au fost postate poze cu legume şi fructe malformate din zona Fukushima, Japonia, ceea ce i-a făcut pe internauţi să se întrebe dacă dezastrul de la centrala nucleară este responsabil pentru mutaţiile plantelor.

Legumele au dimensiuni neobişnuite, diformităţi, noduri şi gâlme pe toată suprafaţa. 

Nu este pentru prima dată când fabrica nucleară de la Fukushima a semănat teamă în rândul populaţiei. În august 2012, cercetătorii japonezi au descoperit fluturi mutanţi în regiune. La două luni de la dezastru, s-au colectat 144 de specimene de fluturi dintr-o specie comună în Japonia şi s-a descoperit că 12% din ei aveau semne de mutaţii şi de anormalităţi, inclusiv schimbări în culoare, diformităţi ale antenelor şi aripi mici.

Fabrica nucleară Daiichi din Fukushima a suferit daune majore după un cutremur cu magnitudinea de 8,9 grade care a lovit Japonia şi a provocat un tsunami devastator în martie 2011.

Acesta este cel mai mare dezastru nuclear care a avut loc în lume, după accidentul de la Cernobîl, din 1986. Catastrofa a cauzat moartea a 18.500 de oameni. Totuşi, niciunul dintre aceste decese nu a avut legătură cu expunerea la radiaţiile emanate de centrala nucleară, notează „Science Times“.

În februarie 2013, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a dat publicităţii un raport în care detalia riscurile expunerii la radiaţii în zona Fukushima. Cercetătorii s-au concentrat, în special, pe creşterea riscului de cancer. 

Pentru populaţia din interiorul şi din afara Japoniei, riscurile sunt destul de scăzute şi nu s-au observat creşteri semnificative a bolii în rândul oamenilor“, spune raportul OMS.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite