Yamato Zaharia, pe urmele tatălui său în performanţa la kempo

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Yamato Zaharia, personalitate marcantă în artele martiale mixte, Kempo MMA, şi-a moştenit pasiunea pentru sportul de luptă de la tatăl său, Amatto Zaharia, preşedintele Federaţiei Române de Kempo şi multiplu campion european şi mondial.

Nu îşi mai aminteşte exact când a început să practice kempo sau când a conştientizat prima oară frumuseţea sportului. „Când eram copil, tata mă lua cu el la toate evenimentele sportive la care lupta sau pe care le organiza. De exemplu, la şase ani, am avut ocazia să merg în Japonia la Cupa Mondiala de Shidokan. Îmi aduc aminte că aveam aproximativ cinci-şase ani, când tatăl meu m-a luat în sala de Kempo MMA şi am început antrenamentele. 

Nu m-a menajat nici o secundă, pentru că a văzut că fac acest sport cu pasiune. Nu m-a forţat niciodată nici pe mine şi nici pe ceilalţi trei fraţi ai mei să facem acest sport. Cu toate acestea, eu si Yani, unul din fraţii mai mici, suntem campioni la categoriile noastre de vârstă şi greutate. Sunt convins că şi Timon, cel mai mic dintre noi, va ajunge campion pentru că are calităţi fizice extraordinare. Tata mi-a fost primul antrenor şi este alături de mine în continuare, iar atunci când el nu are timp, ne pregătim cu asistenţii lui, doi oameni extraordinari, maestrul de box Aliuţă Nicolae (de 12 ori campion naţional la box) şi maestrul de lupte greco-romane, Victor Paval“, povesteşte Yamato Zaharia. 

Acesta  va împlini 18 ani pe 6 iulie, vârsta majoratului având o semnficaţie specială pentru luptătorii Kempo MMA, pentru că abia de acum pot să obţină centura neagră. În funcţie de numărul antrenamentelor, de nivelulul tehnic şi de cunoştinţelor generale despre Kempo, o comisie specială formată din mai mulţi antrenori acordă centura neagră sportivilor care o merită. La nici 18 ani, Yamato are deja în palmares mai multe titluri de campion naţional, european şi mondial. 

„În prezent, am centura maro, dar sper să obţin centura neagră în acest an. Visul meu este să mă bat la cel mai înalt nivel în kempo-ul mondial. Ştiu că este extrem de greu la acel nivel dar îmi plac provocările dure. Sportivii din alte ţări, cu care mă lupt pentru medalii la competiţiile europene şi mondiale, primesc premieri decente pentru performanţele lor. La noi, până şi campionii mari, seniorii, trebuie să aiba un serviciu pe lângă cariera sportivă pentru că altfel ar muri de foame. Din cauza asta foarte mulţi tineri, atunci când văd că sportivii mai mari nu sunt apreciaţi si recompensaţi la adevărata valoare, preferă să abandoneze sportul de performanţă decât să ajungă în situaţia umilitoare de a te împrumuta de bani pentru a merge la competiţii ca să reprezinţi România iar la întoarcerea în ţară să fi ţinut luni de zile pe la uşile ministerului pentru a ţi se acorda premiile cuvenite“, a conchis Yamato.

Sport



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite