VIDEO Marchează pentru părinţii săi! Povestea brazilianului de la Petrolul care a plecat de la Rio să se remarce la Ploieşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Romario Pires, autorul unui gol fabulos în partida Petrolul – FC Vaslui, vine de la Rio de Janeiro, acolo unde a rămas orfan în urmă cu câţiva ani

Petrolul s-a calificat în semifinalele Cupei României, după un meci de poveste cu FC Vaslui, în care „lupii” au revenit de la 0-1 şi 1-2, au dat golul egalării în minutul 93 şi s-au impus în prelungiri cu 4-2. Eroii ploieştenilor au fost Walter Fernandez, Ovidiu Hoban, Gerardo Alves şi Romario Pires, autorii celor patru goluri, dar ultimul a avut o reuşită de kinogramă.
Romario Pires va împlini 25 de ani în ianuarie şi are o poveste de viaţă desprinsă din realitatea crudă a Braziliei, o ţară strălucitoare, sub a cărei poleială se ascunde multă sărăcie, criminalitate şi neajunsuri. S-a născut la Rio de Janeiro şi a început fotbalul pe străzile metropolei braziliene, la fel ca alte milioane de copii. Şi-a făcut junioratul la Botafogo, clubul care i-a făcut mari pe Garrincha, Gerson şi Jairzinho, dar n-a ajuns la prima echipă, drept pentru care a luat drumul divizilor inferioare, la formaţii anonime precum Olaira, Duque de Caxias, Marcilio Dias, Macae şi din acest motiv, propunerea unui impresar de a încerca o aventură în România i s-a părut tentantă.
A venit de la Bistriţa
Aşa a ajuns în vara anului trecut la Gloria Bistriţa, formaţie de care nu auzise niciodată şi unde avea să constate că şi probleme financiare nu sunt doar în Brazilia. A jucat totuşi o jumătate de sezon, fiind unul dintre titularii echipei pregătite atunci de Nicolae Manea. Neplătit, fotbalistul a putut pleca în iarnă liber de contract şi a semnat cu Petrolul un contract pe trei ani şi jumătate, făcând cel mai important pas al carierei lui. „Câştigarea Cupei României a fost cea mai importantă realizare a mea. Când am revenit de la Bucureşti şi am văzut oraşul plin, 50.000 de oameni pe stradă, după ce fuseseră 30.000 în tribune, m-am simţit în al nouălea cer. Aş fi vrut ca şi părinţii mei să vadă asta”, a mărturisit Romario.


Spusele lui ascund o dramă personală. Romario, sau Romi cum îi spun colegii, şi-a pierdut şi mama şi tatăl cu ani în urmă. Părintele său l-a botezat Romario, după numele celebrului atacant brazilian fost la Eindhoven şi Barcelona, şi a visat ca fiul să ajungă fotbalist, mai ales că era singurul băiat din familie. Rămas fără părinţi, Romario, al cărui nume de familie este Pires, coincidenţă, ca cel al unui alt fost mare fotbalist, de data aceasta francez, a fost ajutat de cele două surori ale sale, mai mari cu zece, respectiv 13 ani. Una dintre ele a fost voleibalistă, cealaltă n-a avut legătură cu sportul. Ele fac parte din familia sa, chiar dacă între timp fotbalistul s-a căsătorit şi are o fetiţă de patru ani. Toţi au rămas în Brazilia, dar Romi ar vrea ca din iarnă, după vacanţă, să-şi aducă nevasta şi fiica la Ploieşti. „Am şi patru nepoţi. Trei băieţi şi o fată, iar unul dintre puşti e un fotbalist de viitor. Are zece ani şi sânge de marcator. Joacă la juniori. I-am dus tricoul meu de la Petrolul, pentru că urmăreşte pe internet jocurile noastre”, a mai mărturisit jucătorul de 25 de ani.
Lui Romario Pires i-au trebuit nouă luni ca să se impună la Ploieşti. Concurenţa a fost şi este mare la mijlocul terenului. Hoban, Mustivar, De Lucas, Teixeira sunt fotbalişti foarte buni şi brazilianului i-a fost greu să intre în primul unsprezece. Sezonul trecut a jucat 3 partide, dar a intrat ultimele 11 minute în finala Cupei, la finalul căreia a îngenuncheat pe teren şi a ridicat mâinile către cer pentru a-i mulţumi lui Dumnezeu şi a dedica victoria părinţilor săi. De altfel, toate golurile sunt dedicate lor.
Îi place de Sânmărtean
Romario a fost mereu un om de echipă. E printre cei mai veseli jucători ai „lupilor” şi nu s-a supărat niciodată când a fost rezervă sau în afara lotului. „Şi-a aşteptat rândul ca un fotbalist care pune vestiarul înaintea intereselor personale”, a spus Cosmin Contra despre el. Brazilianul, care a înţeles că trebuie să se adapteze regulilor de aici şi a învăţat foarte bine româneşte, joacă titular de etape bune şi a reuşit trei goluri pentru ploieşteni. Campionatul românesc i se pare de un bun nivel şi crede că Petrolul poate emite pretenţii la titlu. E fascinat de jocul lui Lucian Sânmărtean, chiar adversarul pe care l-a ţinut din scurt miercuri seara. „Mi se pare cel mai talentat din Liga I”, a mărturisit el.
Dar cea mai mare plăcere a jucătorului este să vadă tribunele pline. „Spectatori ca la Ploieşti eu n-am văzut niciunde. Publicul te împinge efectiv. Nu mi-a venit să cred că la un meci disputat lunea seara, stadionul era plin. Păi cum să nu mânânci pământul cu aşa oameni lângă tine!”, a afirmat el. Cât despre planurile sale de viitor, Romario e un tip modest. Nu se visează la Milan sau Barcelona, vrea să joace cât mai bine la Petrolul şi, de ce nu, într-o zi să îmbrace tricoul lui Botafogo, echipa sa de suflet.

image

„Îmi place mult că suntem numiţi lupii. Lupul emană forţă, iar Petrolul, ca echipă, chiar are forţă”
Romario Pires, mijlocaş Petrolul

3 goluri a marcat Romario în toată cariera sa de profesionist, toate pentru Petrolul

E frate de cruce cu Guilherme
Cel mai bun prieten al lui Romario este conaţionalul său, Guilherme Sytia. Fundaşul stânga al „lupilor” l-a ajutat atunci când a venit la Petrolul, e şoferul lui când are nevoie să meargă undeva şi împart camera în cantonamente. Cei doi sunt aproape nedespărţiţi, iar fanii ploieştenilor i-au poreclit „Alb şi Negru”. Adesea ei ies în oraş şi cu restul vorbitorilor de portugheză, Geraldo, Pecanha, Teixeira şi Camara, dar şi cu restul coechipierilor, deoarece de două ori pe lună „lupii” organizează o masă cu toată echipa.

image

Nae Manea l-a făcut de râs
Când a plecat de la Bistriţa la Petrolul, antrenorul ardelenilor era Nae Manea. Acesta s-a supărat şi a aruncat cu noroi în tânărul fotbalist, dar şi colegul acestuia Kanon, acum la Corona Braşov. „Ei erau în liga a treia înainte de a veni aici. Au plecat pentru că n-am avut bani să-i ţinem”, a spus Manea, după care fără niciun motiv anume s-a dezlănţuit: „Păi aştia doi aveau nişte p..i cât tancul. Le f...au pe astea pe aici de nu mai puteau să stea în picioare. M-am şi luat de ei şi i-am întrebat dacă au venit să joace fotbal sau să f..ă”. Romario nu e supărat pe fostul său antrenor şi spune că Gloria a fost o etapă din cariera sa, dar că nu se poate compara cu ce trăieşte la Ploieşti.

   

Sport



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite