Un Mondial de pus în ramă: cifre care confirmă că am asistat la unul dintre cele mai frumoase turnee finale din istorie
0Cupa Mondială din 2014 s-a încheiat, iar statisticienii s-au apucat de treabă. Ce au descoperit? O mulţime de date spectaculoase. Argentinienii au toate motivele să fie distruşi, după ce vor vedea o statistică legată de echipa lor.
Brazilia a dezamăgit crunt la Cupa Mondială pe care a găzduit-o, însă patria fotbalului a avut parcă un efect magic asupra turneului final.
Într-o perioadă în care mai toate echipele sunt preocupate, în primul rând, să nu primească gol şi mizează, din ce în ce mai mult, pe arma contraatacului, CM 2014 a fost un festival de goluri marcate. Cu 171 de reuşite în 64 de partide, adică o medie de 2,7 goluri pe meci, CM 2014 a egalat recordul celor mai multe goluri înscrise la un Campionat Mondial. Şi a îmbunătăţit media stabilită la CM 2010: 2,3 goluri în fiecare joc.
S-a înscris de mai multe ori decât acum patru ani şi pentru că arbitrii au fragmentat mai puţin desfăşurarea jocurilor şi, per ansamblu, s-a jucat mai mult şi mai intens. 57,6 minute a fost media timpului efectiv de joc, în creştere faţă de CM 2010: 54 de minute.
„Adevărul“ a făcut o selecţie a celor mai interesante cifre şi statistici ale turneului final pe care le prezintă în rândurile de mai jos.
Argentina, condusă doar şapte minute
*A fost o competiţie curată în care s-au acordat doar zece cartonaşe roşii (doar în CM 1986 au fost mai puţine – 8), în condiţiile în care la Mondialul din 2006 au fost 28 de eliminări.
*Argentina a pierdut titlul, deşi a fost condusă doar şapte minute, între minutele 113 şi 120 de Germania, pe toată durata Mondialului.
*La polul opus se află Belgia, care a ajuns în sferturi, chiar dacă a condus în total 52 de minute în cele cinci meciuri disputate.
*După peruanul Teofilo Cubilas, James Rodriguez a devenit primul fotbalist care a înscris de cinci ori în primele sale cinci apariţii la un turneu final.
Moment de glorie pentru nord-americani
*Numai şase din cele 13 echipe europene au trecut de faza grupelor, ceea ce a egalat un record negativ pentru bătrânul continent de când a fost introdus sistemul cu optimi la Mondiale, în 1986.
*În premieră, trei naţionale din America de Nord, Mexic, SUA şi Costa Rica, au ajuns în optimi.
*În premieră, toate cele opt echipe care s-au clasat pe locul 1 în grupe au trecut şi de optimi şi au ajuns în sferturi.
Anglia, ce ruşine!
*Naţionala Albionului a obţinut un singur punct în faza grupelor, cel mai prost rezultat al ei la un Mondial.
*Când Anglia a fost eliminată matematic din faza grupelor, 16 echipe jucaseră un singur meci.
*Niciun jucător din Premier League n-a fost nominalizat pentru distincţiile acordate de FIFA: cel mai bun fotbalist, cel mai bun portar şi cel mai bun tânăr jucător al turneului final.
„Blestemul“ campioanei
*Trei din ultimele patru campioane mondiale, Franţa 1998, Italia 2006 şi Spania 2010, au fost eliminate, încă din faza grupelor, la turneul următor.
*Ultimele trei campioane mondiale, Italia, Spania şi Germania, provin din Europa. Nicio altă confederaţie n-a reuşit un astfel de „hattrick“.
*32 de goluri au înscris jucătorii de rezervă la CM 2014, ceea ce a fost un record.
*Mario Götze (Germania) e primul jucător de rezervă care decide o finală de Cupa Mondială.
Capello, bilanţ şocant
*Din 1994 încoace, Mexic a fost eliminată de la fiecare ediţie a Mondialului în optimi. Nicio altă naţională n-are şase eliminări în această fază.
*Fabio Capello a câştigat un singur meci din cele şapte în care a fost pe banca tehnică la Cupele Mondiale.
*Olanda a ajuns cel puţin până în semifinale în trei din ultimele patru Mondiale la care s-a calificat.
*Argentina are procentaj sută la sută în semifinalele Mondialelor: patru calificări în patru semifinale.
*Procentaj fabulos pentru portarul Keylor Navas (Costa Rica): a apărat 91% din şuturile pe spaţiul porţii, adică 21 din 23.
Jucătorii care au alergat cel mai mult
Nume Distanţa acoperită
Müller (Germania) 84km
Kroos (Germania) 82,6km
Mascherano (Argentina) 81,2km
Lahm (Germania) 81km
Höwedes (Germania) 80,4km
Cei mai buni pasatori
Nume Total pase Procentaj al paselor bune
Lahm (Germania) 651 86%
Kroos (Germania) 633 85%
Mascherano (Argentina) 626 86%
Schweinsteiger (Germania) 467 88%
Boateng (Germania) 461 82%
Cei mai buni jucători defensivi
Nume Mingi recuperate
De Vrij (Olanda) 58
Garay (Argentina) 52
Boateng (Germania) 51
Mascherano (Argentina) 49
Hummels (Germania) 47